OpenLegislation

Regulation 2 Interpretation

Original text. Later amendments are not shown.

(1)

In these Regulations, unless the context otherwise requires–

  • “the Act” means the Building Act 1984;

  • “the Approved Inspectors Regulations” means the Building (Approved Inspectors etc.) Regulations 1985f1;

  • “building” has the meaning it has in the Principal Regulations;

  • “building notice” has the meaning it has in the Principal Regulations;

  • “building work” has the meaning it has in the Principal Regulations;

  • “carport” means a building forming a shelter for a vehicle, open on at least two sides;

  • “cost” does not include any professional fees paid to an architect, quantity surveyor or any other person;

  • “dwelling” has the meaning it has in the Principal Regulations;

  • “estimate” in relation to the cost of carrying out building work, means an estimate, accepted by the local authority, of such reasonable amount as would be charged for the carrying out of that building work by a person in business to carry out such building work (excluding the amount of any value added tax chargeable), and references to “estimated cost” shall be construed accordingly;

  • “extension” means an extension which has no more than three storeys, each basement level (if any) counting as one storey;

  • “the Principal Regulations” means the Building Regulations 1991f2;

  • “small domestic building” means a building (including connected drainage work within the curtilage of that building)–

    1. (a)

      which is used or intended to be used wholly for the purposes of one or more dwellings, none of which has a floor area exceeding 300m2, excluding any garage or carport;

    2. (b)

      the whole of which is–

      1. (i)

        shown on plans deposited for the purposes of section 16 of the Act,

      2. (ii)

        shown on plans accompanying a building notice, or

      3. (iii)

        shown on plans given to a local authority in accordance with regulation 18 of the Approved Inspectors Regulations;

    3. (c)

      which has no more than three storeys, each basement level being counted as one storey,

    including such a building which incorporates an integral garage or to which is attached a garage or carport or both which shares one or more walls with that building.

(2)

In these Regulations–

(a)

the floor area of–

(i)

any storey of a dwelling or extension; or

(ii)

a garage or carport,

is the total floor area calculated by reference to the finished internal faces of the walls enclosing the area, or, if at any point there is no enclosing wall, by reference to the outermost edge of the floor;

(b)

the total floor area of any dwelling is the total of the floor area of all the storeys which comprise that dwelling; and

(c)

the total floor area of an extension of a dwelling is the total of the floor areas of all the storeys in the extension.

Annotations

Footnotes

f1

S.I. 1985/1066, to which there are amendments made by S.I. 1987/792, 1989/1119, 1992/740, 1995/1387, 1996/1096 and 1998/2332.

f2

S.I. 1991/2768; relevant amendments are made in S.I. 1994/1850.