# The Charities (Accounts and Reports) Regulations 1995, Regulation 2: Interpretation


(1) In these Regulations, the expression—
“common deposit fund” means a common deposit fund established by a scheme under section 25 of the 1993 Act;
“common investment fund” means a common investment fund established by a scheme under section 24 of the 1993 Act, other than a fund the trusts of which provide for property to be transferred to the fund only by or on behalf of a participating charity of which the charity trustees are the trustees appointed to manage the fund;
“financial year” shall be construed in accordance with regulation 5 below;
“institution or body corporate connected with the charity”, in relation to a charity, means an institution or body corporate which—
(a) in the case of an institution, is controlled by,
(b) in the case of a body corporate, in which a substantial interest is held by,
the charity or any one or more of the charity trustees acting in his or their capacity as such;
“recognised stock exchange” has the meaning assigned to it by section 841 of the Income and Corporation Taxes Act 1988; and
“the 1993 Act” means the Charities Act 1993.
(2) For the purposes of these Regulations, a person is connected with a charity trustee if —
(a) he is the child, parent, grandchild, grandparent, brother or sister of the charity trustee;
(b) he is the spouse of the charity trustee or of any person connected with him by virtue of sub-paragraph (a) above;
(c) he is a trustee of any trust, not being a charity, the beneficiaries or potential beneficiaries of which include the charity trustee or any person connected with him by virtue of sub-paragraph (a) or (b) above and is acting in his capacity as such;
(d) he is a partner of the charity trustee or of any person connected with him by virtue of sub-paragraph (a), (b) or (c) above and is acting in his capacity as such; or
(e) the person is a body corporate, not being a company which is connected with a charitable institution within the meaning of section 58(5) of the Charities Act 1992, in which the charity trustee has, or the charity trustee and any other charity trustee or trustees or person or persons connected with him by virtue of sub-paragraph (a), (b), (c) or (d) above, taken together, have, a substantial interest.
(3) Any expression in this regulation which also appears in Schedule 5 to the 1993 Act shall be construed in accordance with paragraphs 2 to 4 of that Schedule.

---
Source: https://www.legislation.gov.uk/uksi/1995/2724/regulation/2 (the official version)
Page: https://openlegislation.uk/charities-accounts-and-reports-regulations-1995/regulation-2
Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. Source: legislation.gov.uk, The National Archives.

