# The Charter Trustees Regulations 1996, Regulation 2: Interpretation


(1) In these Regulations—
“the Act” means the Local Government Act 1992;
“the 1972 Act” means the Local Government Act 1972;
“the establishment date”, in relation to any charter trustees, means the date (being 1st April in any year) which is specified as such in a relevant instrument;
“existing”, in relation to an area, means that area as it exists immediately before the establishment date;
“the relevant council” means—
(a) the council of the district in which is comprised the area for which charter trustees are established; or
(b) where that area is comprised in a county in which there are no district councils, the council of the county; and
“relevant instrument” means these Regulations or any other statutory instrument made under the Act by which charter trustees are established.
(2) Where, pursuant to a provision in a relevant instrument, the charter trustees elect one of their number to be a city mayor or a deputy city mayor or, as the case may be, a town mayor or a deputy town mayor, references in these Regulations to the chairman or the vice-chairman of the charter trustees shall be construed, as the case may be, as references to the city or town mayor or the deputy city or deputy town mayor.

---
Source: https://www.legislation.gov.uk/uksi/1996/263/regulation/2 (the official version)
Page: https://openlegislation.uk/charter-trustees-regulations-1996/regulation-2
Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. Source: legislation.gov.uk, The National Archives.

