{
  "url": "https://openlegislation.uk/child-measurement-programme-wales-regulations-2011/regulation-2",
  "json_url": "https://openlegislation.uk/child-measurement-programme-wales-regulations-2011/regulation-2.json",
  "legislation": "wsi/2011/985",
  "legislation_title": "The Child Measurement Programme (Wales) Regulations 2011",
  "legislation_url": "https://openlegislation.uk/child-measurement-programme-wales-regulations-2011",
  "path": "regulation/2",
  "kind": "regulation",
  "number": "2",
  "heading": "Interpretation",
  "text": "In these Regulations —\n“the Act” (“y Ddeddf”) means the National Health Service (Wales) Act 2006;\n“authorised person” (“person awdurdodedig”) means (i) the relevant child’s parent, (ii) a person authorised in writing by the relevant child’s parent, or (iii) a person that the relevant child wishes to accompany them;\n“the Child Measurement Programme for Wales” (“Rhaglen Mesur Plant Cymru”) means the annual programme under which relevant children are weighed and measured in schools;\n“height measure” (“mesurydd taldra”) means a stadiometer on which a person stands to be measured by means of a vertical rule and a sliding horizontal rod or paddle;\n“parent” (“rhiant”) in relation to a relevant child includes any person who has parental responsibility for, or has care of, the child and, in determining whether a person has care of the child, any absence of the child at a hospital or boarding school and any other temporary absence shall be disregarded;\n“parental responsibility” (“cyfrifoldeb rhiant”) has the same meaning as in section 3 of the Children Act 1989;\n“process” (“prosesu”) and “processed” (“proseswyd”) are to be interpreted in accordance with the meaning of “processing” in section 1(1) of the Data Protection Act 1998;\n“reception year” (“blwyddyn dderbyn”) means the school year in which the majority of the children are aged either 4 or 5 years;\n“relevant child” (“plentyn perthnasol”) means a child in the reception year or year 4;\n“relevant health professional” (“proffesiynolyn iechyd perthnasol”) means a registered medical practitioner, a registered nurse or registered midwife;\n“relevant person” (“person perthnasol”) means (i) a relevant healthcare professional where a Local Health Board has made arrangements with local authorities and proprietors of schools which are not maintained by a local authority, and (ii) in all other cases, a relevant healthcare professional or a person approved by the Welsh Ministers;\n“scales” (“clorian”) means an electronic device on which a person stands to be weighed;\n“school year” (“blwyddyn ysgol”) has the same meaning as in section 579(1) of the Education Act 1996; and\n“year 4” (“blwyddyn 4”) means the school year in which the majority of the children are aged either 8 or 9 years.",
  "extent": null,
  "status": null,
  "version": "current",
  "annotations": [],
  "outstanding_effects": [],
  "provenance": {
    "source": "legislation.gov.uk",
    "source_url": "https://www.legislation.gov.uk/wsi/2011/985/regulation/2",
    "retrieved_at": "2026-10-28T23:50:48.675164+00:00"
  },
  "licence": "Open Government Licence v3.0",
  "licence_url": "https://www.nationalarchives.gov.uk/doc/open-government-licence/version/3/",
  "attribution": "Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. Source: legislation.gov.uk, The National Archives."
}