{
  "url": "https://openlegislation.uk/children-performances-regulations-1968/regulation-42",
  "json_url": "https://openlegislation.uk/children-performances-regulations-1968/regulation-42.json",
  "legislation": "uksi/1968/1728",
  "legislation_title": "The Children (Performances) Regulations 1968",
  "legislation_url": "https://openlegislation.uk/children-performances-regulations-1968",
  "path": "regulation/42",
  "kind": "regulation",
  "number": "42",
  "heading": "Interpretation",
  "text": "(1) In these Regulations, unless the context otherwise requires—\n“the Act” means the Children and Young Persons Act 1963;\n“day” means a period of twenty-four hours beginning and ending at midnight and, for the purposes of Regulation 30(2)(a) of these Regulations, any performance taking place after midnight and before the earliest permitted hour as defined in Regulation 30(3) of these Regulations shall be deemed to have taken place before midnight;\n“licence” means a licence authorising a child to take part in a performance;\n“licensing authority” means the local education authority (or, in Scotland, the education authority) to whom an application for a licence is made or by whom a licence is granted;\n“local authority” means a local education authority (or, in Scotland, the education authority) in whose area a performance takes place;\n“parent” includes a guardian or other person who has for the time being the charge of or control over the child;\n“performance” means a performance to which section 37 of the Act applies;\n“rehearsal” means any rehearsal for, or preparation for the recording of, a performance to which a licence relates, being a rehearsal which takes place on the day of performance or during the period beginning with the first and ending with the last performance to which the licence relates;\n“school medical officer” means the duly qualified medical practitioner employed or engaged by the licensing authority, whether regularly or for the purposes of any particular case, to carry out medical examinations of pupils;\n“week” means a period of seven days beginning with the day on which the first performance for which the licence is granted takes place or any seventh day thereafter.\n(2) The Interpretation Act 1889 shall apply to the interpretation of these Regulations as it applies to the interpretation of an Act of Parliament.",
  "extent": null,
  "status": null,
  "version": "current",
  "annotations": [],
  "outstanding_effects": [
    {
      "type": "added",
      "affecting": "uksi/1998/1678",
      "affecting_title": "The Children (Performances) (Miscellaneous Amendments) Regulations 1998"
    },
    {
      "type": "amended",
      "affecting": "uksi/1998/1678",
      "affecting_title": "The Children (Performances) (Miscellaneous Amendments) Regulations 1998"
    },
    {
      "type": "words substituted",
      "affecting": "uksi/2010/1172",
      "affecting_title": "The Local Education Authorities and Children’s Services Authorities (Integration of Functions) (Local and Subordinate Legislation) Order 2010"
    }
  ],
  "provenance": {
    "source": "legislation.gov.uk",
    "source_url": "https://www.legislation.gov.uk/uksi/1968/1728/regulation/42",
    "retrieved_at": "2026-10-29T23:18:28.087479+00:00"
  },
  "licence": "Open Government Licence v3.0",
  "licence_url": "https://www.nationalarchives.gov.uk/doc/open-government-licence/version/3/",
  "attribution": "Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. Source: legislation.gov.uk, The National Archives."
}