# The Children’s Homes Regulations 2001, Regulation 2: Interpretation


(1) In these Regulations—
“the Act” means the Care Standards Act 2000;
“the 1989 Act” means the Children Act 1989;
“child protection enquiry” has the meaning given to it by regulation 16(3);
“children’s guide” means the guide produced in accordance with regulation 4(3);
“general practitioner” means a registered medical practitioner who—
(a) provides general medical services under Part II of the National Health Service Act 1977;
(b) performs personal medical services in connection with a pilot scheme under the National Health Service (Primary Care) Act 1997; or
(c) provides services which correspond to services provided under Part II of the National Health Service Act 1977, otherwise than in pursuance of that Act;
“organisation”, other than in regulation 17, means a body corporate or any unincorporated association other than a partnership;
“placement plan” means the written plan prepared in accordance with regulation 12(1);
“placing authority” in relation to a child accommodated in a children’s home means—
(a) in the case of a child who is looked after by a local authority, that local authority;
(b) in the case of a child who is not looked after by a local authority—
(i) if he is being provided with accommodation by a voluntary organisation, that voluntary organisation;
(ii) if he is accommodated in a qualifying school under arrangements made by a local education authority or a local authority, that local education authority or local authority as the case may be;
(iii) in any other case, the child’s parent;
“qualifying school” means a school which is a children’s home within the meaning of section 1(6) of the Act;
“registered dental practitioner” means a person registered in the dentists register under the Dentists Act 1984;
“registered manager”, in relation to a children’s home, means a person who is registered under Part II of the Act as the manager of that home;
“registered person”, in relation to a children’s home, means any person who is the registered provider or the registered manager of the home;
“registered provider”, in relation to a children’s home, means a person who is registered under Part II of the Act as the person carrying on that home;
“responsible individual” shall be construed in accordance with regulation 6(2)(c); and
“statement of purpose” means the written statement compiled in accordance with regulation 4(1).
(2) In these Regulations, a reference—
(a) to a numbered regulation or Schedule is to the regulation in, or Schedule to, these Regulations bearing that number;
(b) in a regulation or Schedule to a numbered paragraph, is to the paragraph in that regulation or Schedule bearing that number;
(c) in a paragraph to a lettered or numbered sub-paragraph, is to the sub-paragraph in that paragraph bearing that letter or number.
(3) In these Regulations, references to employing a person include employing a person whether or not for payment, and whether under a contract of service or a contract for services, and allowing a person to work as a volunteer, and references to an employee or to a person being employed shall be construed accordingly.

---
Source: https://www.legislation.gov.uk/uksi/2001/3967/regulation/2 (the official version)
Page: https://openlegislation.uk/childrens-homes-regulations-2001/regulation-2
Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. Source: legislation.gov.uk, The National Archives.

