# The Courts-Martial (Royal Navy) Rules 2007, Rule 2: Interpretation


(1) In these Rules—
“the Act” means the Naval Discipline Act 1957;
“the 2003 Act” means the Criminal Justice Act 2003;
“the board” means those members of the court-martial other than the judge advocate;
“commanding officer”, in relation to an accused, means the officer who is for the time being in command of the ship, unit or establishment to which the accused belongs;
“commencement of the trial” shall be construed in accordance with rule 57;
“the judge advocate”—
(i) in relation to a court-martial, means the judge advocate appointed by or on behalf of the Judge Advocate General to be a member of the court-martial;
(ii) in relation to a preliminary hearing, means the judge advocate appointed by or on behalf of the Judge Advocate General to conduct any such proceedings;
“legal representative” means a person appointed to represent an accused at any proceedings before a court-martial, providing he is—
(i) a person who has a general qualification within the meaning of section 71 of the Courts and Legal Services Act 1990;
(ii) an advocate or a solicitor in Scotland;
(iii) a member of the Bar of Northern Ireland or a solicitor of the Supreme Court of Northern Ireland; or
(iv) a person having in any of the Channel Islands, the Isle of Man, a Commonwealth country or British overseas territory rights and duties similar to those of a barrister or solicitor in England and Wales, and subject to punishment or disability for breach of professional rules;
“live television link” means an arrangement by which a person (when not in the place where the hearing is being held) is able to see and hear, and to be seen and heard by, the court during a hearing (and for this purpose any impairment of eyesight or hearing is to be disregarded);
“preliminary charge” means the charge which would have been dealt with summarily had the accused not elected court-martial trial;
“preliminary hearing” shall be construed in accordance with rule 33;
“the president of the board” shall be construed in accordance with rule 52;
“the prosecuting authority” means the prosecuting authority or any prosecuting officer or other person appearing on his behalf;
“prosecution papers” shall be construed in accordance with rule 9; and
“special finding” shall be construed in accordance with rule 74.

---
Source: https://www.legislation.gov.uk/uksi/2007/3443/rule/2 (the official version)
Page: https://openlegislation.uk/courts-martial-royal-navy-rules-2007/rule-2
Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. Source: legislation.gov.uk, The National Archives.

