# The Crown Court (Amendment No. 2) Rules 2004

S.I. 2004/1292 · made 5 May 2004

Rule 27 of the Crown Court Rules 1982 provides that certain matters before the Crown Court may be heard by a judge sitting in Chambers. Those matters are specified in paragraph (2) (a) to (h) of rule 27. Paragraph (2)(c) provides that those matters include applications relating to procedural matters, but do not include an application to vary the place of trial made under section 76(3) of the Supreme Court Act 1981. This reflected the provision of section 76(4) of the Supreme Court Act 1981 (repealed by the Courts Act 2003, s 86, 109(3), Sch 10), that such applications must be heard in open court by a judge of the High Court.

Made under: Senior Courts Act 1981 (Section 84, Section 86)

PDFs: Printed copy https://openlegislation.uk/crown-court-amendment-no-2-rules-2004/pdf/uksi_20041292_en.pdf

## Introductory text

SUPREME COURT OF ENGLAND AND WALES
Made 5th May 2004
Laid before Parliament 11th May 2004
Coming into force 1st June 2004
We, the Crown Court Rule Committee, in exercise of the powers conferred on us by sections 84(1), 84(2) and 86 of the Supreme Court Act 1981 make the following Order:

## 1 Citation and commencement

These Rules may be cited as the Crown Court (Amendment No. 2) Rules 2004 and shall come into force on 1st June 2004.

## 2 Amendment to Crown Court Rules 1982

In rule 27(2) (c), the words “but not including an application under section 76(3) of the Supreme Court Act 1981 (application for direction varying the place of trial on indictment)” shall be omitted.

## Signature

Falconer of Thoroton,C
Lord Chancellor,
Department for Constitutional Affairs
Date 5th May 2004
Kay, L.J.
Potter, L.J.
Master Venne
D. Matheson,
C. Hagan,Q.C.
E. Barnett, J.P.
J. Pegden
E. Smith
G. White

## Explanatory note

(This note is not part of the Order)
Rule 27 of the Crown Court Rules 1982 provides that certain matters before the Crown Court may be heard by a judge sitting in Chambers. Those matters are specified in paragraph (2) (a) to (h) of rule 27. Paragraph (2)(c) provides that those matters include applications relating to procedural matters, but do not include an application to vary the place of trial made under section 76(3) of the Supreme Court Act 1981. This reflected the provision of section 76(4) of the Supreme Court Act 1981 (repealed by the Courts Act 2003, s 86, 109(3), Sch 10), that such applications must be heard in open court by a judge of the High Court.
Following the repeal of section 76(4) of the Supreme Court Act 1981, these Rules amend rule 27 so as to allow an application to vary the place of trial to be heard by a judge in chambers.

---
Source: https://www.legislation.gov.uk/uksi/2004/1292 (the official version)
Page: https://openlegislation.uk/crown-court-amendment-no-2-rules-2004
Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. Source: legislation.gov.uk, The National Archives.

