{
  "url": "https://openlegislation.uk/draft-census-scotland-order-2010/article-2",
  "json_url": "https://openlegislation.uk/draft-census-scotland-order-2010/article-2.json",
  "legislation": "sdsi/2010/9780111008379",
  "legislation_title": "The Census (Scotland) Order 2010",
  "legislation_url": "https://openlegislation.uk/draft-census-scotland-order-2010",
  "path": "article/2",
  "kind": "article",
  "number": "2",
  "heading": "Interpretation",
  "text": "(1) In this Order—\n“the Act” means the Census Act 1920;\n“census day” means 27th March 2011;\n“census night” means the night of 27th to 28th March 2011;\n“dwelling” includes part of a dwelling and any caravan, houseboat, temporary building or other structure used as living accommodation;\n“household” means one person living alone or a group of people (whether or not related) living at the same address who share cooking facilities, and—\n(a) a living room;\n(b) sitting room; or\n(c) dining area;\n“householder” in relation to an address means a person who is usually resident at that address and—\n(a) owns or rents accommodation at that address; or\n(b) is responsible for paying household bills and expenses there,\nand includes a joint householder and an acting householder;\n“usually resident” includes persons who—\n(a) have a usual address in Scotland;\n(b) in the case of Groups I and IV, are in full-time education and are residing at their term-time address;\n(c) in the case of Groups II, III and VI, have resided or intend to reside in the premises or vessel for a total period of 6 months or more beginning on or before census day;\n(d) in the case of Group V, are spending a period of 6 months or more in custody whether at the premises or elsewhere; and\n(e) in the case of Group VII, have no usual address in Scotland, but are present at an address in Scotland on census night; and\n“visitor” means any person who is present at an address in Scotland on census night, but who is not usually resident at that address.\n(2) For the purposes of this Order, a person is in full-time education if that person is registered, admitted or otherwise enrolled as a full time pupil or student at a school, college or other educational institution.\n(3) In this Order, any reference to a Group is a reference to that Group as specified in Schedule 1.",
  "extent": null,
  "status": null,
  "version": "current",
  "annotations": [],
  "outstanding_effects": [],
  "provenance": {
    "source": "legislation.gov.uk",
    "source_url": "https://www.legislation.gov.uk/sdsi/2010/9780111008379/article/2",
    "retrieved_at": "2026-10-30T15:37:53.120964+00:00"
  },
  "licence": "Open Government Licence v3.0",
  "licence_url": "https://www.nationalarchives.gov.uk/doc/open-government-licence/version/3/",
  "attribution": "Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. Source: legislation.gov.uk, The National Archives."
}