# The Financial Assistance Scheme Regulations 2005, Regulation 2: Interpretation


(1) In these Regulations—
“the Act” means the Pensions Act 2004 and references to a numbered section are, unless the context otherwise requires, to a section of the Act;
“the Northern Ireland Order” means the Pensions (Northern Ireland) Order 2005 and references to a numbered Article are, unless the context otherwise requires, to an Article of that Order;
“the 1993 Act” means the Pension Schemes Act 1993;
“the 1995 Act” means the Pensions Act 1995;
“the FSMA” means the Financial Services and Markets Act 2000;
“the ICTA” means the Income and Corporation Taxes Act 1988;
“the Commissioners of HMRC” means the Commissioners of Her Majesty’s Revenue and Customs;
“annual payment” means the amount payable to a beneficiary in respect of each year determined in accordance with regulation 17 and Schedule 2;
“beneficiary” means a qualifying member or, after his death, his survivor;
“initial payment” means a payment made to a beneficiary in accordance with regulation 18;
“multi-employer scheme” and “relevant public authority” have the meanings given in section 307(4) or, as the case may be, Article 280(4);
“notification period” shall be construed in accordance with regulation 14(5)(b);
“qualifying member” shall be construed in accordance with regulation 15;
“qualifying pension scheme” shall be construed in accordance with regulation 9;
“scheme manager” shall be construed in accordance with regulation 5;
“survivor” means, in relation to a member of a qualifying pension scheme who has died—
(a) the member’s widow or widower; or
(b) the member’s surviving civil partner,
but shall not include a person who comes within paragraph (a) or (b) but who is regarded as a qualifying member by virtue of regulation 15(5);
“tax approved scheme” means a scheme which is approved or was formerly approved under section 590 (conditions for approval of retirement benefit schemes) or 591 (discretionary approval) of the ICTA or in respect of which an application for such approval has been duly made but has not been determined;
“trustees or managers” shall be construed in accordance with the definition in section 124(1) of the 1995 Act,
and other expressions have the meaning given to them in the Act or, as the case may be, in the Northern Ireland Order.
(2) References in these Regulations to provisions of the 1993 Act, the 1995 Act, the Welfare Reform and Pensions Act 1999 and to the Social Security Contributions and Benefits Act 1992 include references to the provisions in force in Northern Ireland corresponding to those provisions.
(3) In these Regulations, “insurance company” means—
(a) a person who has permission under Part 4 of the FSMA to effect or carry out contracts of long-term insurance; or
(b) an EEA firm of the kind mentioned in paragraph 5(d) of Schedule 3 to that Act (certain direct insurance undertakings) which has permission under paragraph 15 of that Schedule (as a result of qualifying for authorisation under paragraph 12 of that Schedule) to effect or carry out contracts of long-term insurance,
and in this paragraph, “contracts of long-term insurance” means contracts which fall within Part 2 of Schedule 1 to the Financial Services and Markets Act 2000 (Regulated Activities) Order 2001.
(4) Paragraph (3) shall be read with—
(a) section 22 of the FSMA (regulated activities);
(b) any relevant order under that section; and
(c) Schedule 2 to that Act.
(5) In these Regulations, “normal retirement age” means, subject to paragraph (6), in relation to a member of an occupational pension scheme, the age specified in the rules of that scheme at which that member will normally retire.
(6) Where the normal retirement age—
(a) determined in accordance with paragraph (5) is more than 65, that age shall be 65;
(b) cannot be determined in accordance with paragraph (5) from the rules of the qualifying pension scheme, that age shall be such age as the scheme manager shall determine having regard to the rules of that scheme and to such other information as he considers relevant.
(7) In these Regulations, “appointed representative” means—
(a) a person whose name, address and appointment by a beneficiary or by a person who believes himself to be a beneficiary (“potential beneficiary”) for the purposes of —
(i) notifying the scheme manager of the details prescribed in regulation 14(1) and (3); or
(ii) receiving payments made under these Regulations,
have been notified to the scheme manager in a document signed by the beneficiary or potential beneficiary in question or by his legal representative and whose appointment has been consented to by the scheme manager; or
(b) where a beneficiary or a potential beneficiary—
(i) dies; or
(ii) is otherwise incapable of acting for himself,
and there is no person appointed under sub-paragraph (a) in respect of that beneficiary or potential beneficiary, a person who has been appointed by the scheme manager to act as the beneficiary’s or the potential beneficiary’s representative for the purposes of these Regulations.

---
Source: https://www.legislation.gov.uk/ukdsi/2005/0110729552/regulation/2 (the official version)
Page: https://openlegislation.uk/draft-financial-assistance-scheme-regulations-2005/regulation-2
Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. Source: legislation.gov.uk, The National Archives.

