{
  "url": "https://openlegislation.uk/draft-social-security-jobcentre-plus-interviews-for-partners-regulations-2003/regulation-2",
  "json_url": "https://openlegislation.uk/draft-social-security-jobcentre-plus-interviews-for-partners-regulations-2003/regulation-2.json",
  "legislation": "ukdsi/2003/0110466330",
  "legislation_title": "The Social Security (Jobcentre Plus Interviews for Partners) Regulations 2003",
  "legislation_url": "https://openlegislation.uk/draft-social-security-jobcentre-plus-interviews-for-partners-regulations-2003",
  "path": "regulation/2",
  "kind": "regulation",
  "number": "2",
  "heading": "Interpretation and application",
  "text": "(1) In these Regulations—\n“the 1998 Act” means the Social Security Act 1998;\n“benefit week” means any period of seven days corresponding to the week in respect of which the relevant specified benefit is due to be paid;\n“claimant” means a claimant of a specified benefit who has a partner to whom these Regulations apply;\n“interview” means a work-focused interview with a partner which is conducted for any or all of the following purposes—\n(a) assessing the partner’s prospects for existing or future employment (whether paid or voluntary);\n(b) assisting or encouraging the partner to enhance his prospects of such employment;\n(c) identifying activities which the partner may undertake to strengthen his existing or future prospects of employment;\n(d) identifying current or future employment or training opportunities suitable to the partner’s needs; and\n(e) identifying educational opportunities connected with the existing or future employment prospects or needs of the partner;\n“officer” means a person who is an officer of, or who is providing services to or exercising functions of, the Secretary of State;\n“partner” means a person who is a member of the same couple as the claimant, or, in a case where the claimant has more than one partner, a person who is a partner of the claimant by reason of a polygamous marriage, but only where—\n(a) the claimant has been awarded a specified benefit at a higher rate referable to that partner; and\n(b) both the partner and the claimant have attained the age of 18 but have not attained the age of 60;\n“polygamous marriage” means any marriage during the subsistence of which a party to it is married to more than one person and the ceremony of marriage took place under the law of a country which permits polygamy;\n“specified benefit” means a benefit to which section 2AA applies.\n(2) Regulations 3 to 13 apply to a partner in circumstances where on or after 12th April 2004 the claimant’s award of a specified benefit is being administered from an office of the Department for Work and Pensions which is designated by the Secretary of State as a Jobcentre Plus Office and the claimant has been continuously entitled to the benefit for 26 weeks or longer.",
  "extent": null,
  "status": null,
  "version": "current",
  "annotations": [
    {
      "type": "footnote",
      "label": "f1",
      "text": "1998 c. 14."
    },
    {
      "type": "footnote",
      "label": "f2",
      "text": "A list of offices designated as Jobcentre Plus Offices is available from the Department for Work and Pensions at the following address: Jobcentre Plus Implementation Project, Jobcentre Plus Head Office, Level 1, Steel City House, West Street, Sheffield, S1 2GQ."
    }
  ],
  "outstanding_effects": [],
  "provenance": {
    "source": "legislation.gov.uk",
    "source_url": "https://www.legislation.gov.uk/ukdsi/2003/0110466330/regulation/2",
    "retrieved_at": "2026-10-30T15:25:06.909040+00:00"
  },
  "licence": "Open Government Licence v3.0",
  "licence_url": "https://www.nationalarchives.gov.uk/doc/open-government-licence/version/3/",
  "attribution": "Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. Source: legislation.gov.uk, The National Archives."
}