{
  "url": "https://openlegislation.uk/education-school-performance-information-england-regulations-2007/note",
  "json_url": "https://openlegislation.uk/education-school-performance-information-england-regulations-2007/note.json",
  "legislation": "uksi/2007/2324",
  "legislation_title": "The Education (School Performance Information) (England) Regulations 2007",
  "legislation_url": "https://openlegislation.uk/education-school-performance-information-england-regulations-2007",
  "path": "note",
  "kind": "note",
  "number": null,
  "heading": "Explanatory note",
  "text": "(This note is not part of the Regulations)\nThese Regulations, made under sections 29(3), 408, 537, 537A and 569(4) of the Education Act 1996, apply in relation to schools in England. They consolidate with amendments the Education (School Performance Information) (England) Regulations 2001 (“the 2001 Regulations”) as amended, which are revoked.\nThe Regulations relate to the collection and publication of information about the performance of schools.\nPart 1 of the Regulations comprises general provisions. A copy of the Special Educational Needs Code of Practice which was issued in November 2001 and is referred to in Regulation 2 (interpretation) and in various Schedules to the Order can be accessed at this weblink:\nwww.teachernet.gov.uk/docbank/index.cfm?id=3724\nPart 2 imposes duties on head teachers of maintained schools to make available information to governing bodies for the purpose of enabling them to comply with their obligations under these Regulations (regulation 4).\nPart 3 contains detailed provisions relating to the provision of information to the Secretary of State and to local authorities.\nGoverning bodies of maintained schools must provide local authorities with information about first key stage assessment results (regulation 5 and Schedule 1).\nGoverning bodies of maintained primary or middle deemed secondary schools, and the proprietor of every Academy, must provide the Secretary of State with information about second key stage assessment results (regulation 6 and Schedule 2).\nGoverning bodies of maintained secondary schools, and the proprietor of every Academy or CTC, must provide the Secretary of State with information about third key stage assessment results (regulation 7 and Schedule 3).\nGoverning bodies of maintained schools and proprietors of non-maintained special schools and independent schools (which includes Academies and CTCs) with pupils at the end of the fourth key stage or pupils aged 15 years who are not at that stage, must provide the Secretary of State with specified information about the results of external qualifications (regulation 8 and Schedule 4, Part 1).\nGoverning bodies of maintained schools and proprietors of non-maintained special schools and independent schools with pupils aged 16, 17 or 18 years, must provide the Secretary of State with specified information about the results of external qualifications (regulation 9 and Schedule 4, Part 2).\nGoverning bodies of maintained schools and the proprietors of Academies, CTCs and non-maintained special schools (not providing education for boarders only) must provide the Secretary of State with information about authorised and unauthorised absences (regulation 10 and Schedule 5).\nGoverning bodies of maintained secondary schools and the proprietors of independent and non-maintained special schools with pupils aged 15 must provide the Secretary of State with general information about the school (regulation 11 and Schedule 6).\nGoverning bodies of maintained primary schools (including middle-deemed secondary schools and special schools) and the proprietor of every Academy with pupils aged 10 years must also provide the Secretary of State with general information about the school (regulation 12 and Schedule 7).\nPart 4 requires individual pupil information relating to pupils who are at or near the end of the final year of, as the case may be, the second or third key stage to be provided to respectively, the National Data Collection Agency (a body which collates information about pupils’ National Curriculum assessment results) (regulation 13 and Schedule 8 Parts 1 and 2) and the external marking agency (a body which marks pupils’ responses to National Curriculum tests) (regulation 14 and Schedule 8 Parts 1 and 2). Regulation 13 applies to governing bodies of maintained schools and proprietors of Academies and where relevant CTCs. Regulation 14 applies to governing bodies of maintained schools.\nPart 5 revokes the previous regulations which required the provision of information now provided for in these regulations. This revocation does not relieve persons of any duty which they had failed to perform before these regulations came into force (regulation 15).\nThe principal changes made in this instrument concern the provision of information to the Secretary of State about second and third key stage results. Schools are required to provide additional information about pupils at or near the end of the final year of those key stages. Further, schools are required to provide the marks awarded for the component elements of NC tests taken by pupils in the relevant and earlier key stages, where these are available. Additionally, schools are required to provide to the Secretary of State and the National Data Collection Agency information about P-level assessments of the attainment of pupils with SEN who are working below level 1 of the National Curriculum (Schedules 2, 3 and 8).\nA full regulatory impact assessment has not been produced for this instrument as it imposes no extra costs on business or the voluntary sector.",
  "extent": null,
  "status": null,
  "version": "current",
  "annotations": [],
  "outstanding_effects": [],
  "provenance": {
    "source": "legislation.gov.uk",
    "source_url": "https://www.legislation.gov.uk/uksi/2007/2324/note",
    "retrieved_at": "2026-10-29T03:45:34.205328+00:00"
  },
  "licence": "Open Government Licence v3.0",
  "licence_url": "https://www.nationalarchives.gov.uk/doc/open-government-licence/version/3/",
  "attribution": "Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. Source: legislation.gov.uk, The National Archives."
}