# The Fostering Services Regulations 2002, Regulation 2: Interpretation


(1) In these Regulations, unless the context otherwise requires—
“the 1989 Act” means the Children Act 1989;
“the 2000 Act” means the Care Standards Act 2000;
“approval” means approval as a foster parent in accordance with regulation 28 and references to a person being approved shall be construed accordingly;
“area authority” means the local authority in whose area a child is placed, in any case where that local authority is not the child’s responsible authority;
“assessment” shall be construed in accordance with regulation 27(l);
“child protection enquiries” has the meaning given to it by regulation 12(4);
“children’s guide” means the written guide produced in accordance with regulation 3(3);
“foster care agreement” has the meaning given to it by regulation 28(5)(b);
“foster placement agreement” has the meaning given to it by regulation 34(3);
“foster parent” means a person with whom a child is placed or may be placed under these Regulations, and except in Parts IV and V of these Regulations, includes any person who is not a foster parent but with whom a child is placed by a local authority under regulation 38(2);
“fostering panel” means a panel established in accordance with regulation 24;
“fostering service” means—
(a) a fostering agency within the meaning of section 4(4) of the 2000 Act; or
(b) a local authority fostering service;
“fostering service provider” means—
(a) in relation to a fostering agency, a registered person; or
(b) in relation to a local authority fostering service, a local authority;
“general practitioner” means a registered medical practitioner who—
(a) provides general medical services under Part II of the National Health Service Act 1977;
(b) performs personal medical services in connection with a pilot scheme under the National Health Service (Primary Care) Act 1997; or
(c) provides services which correspond to services provided under Part II of the National Health Service Act 1977 otherwise than in pursuance of that Act;
“independent fostering agency” means a fostering agency falling within section 4(4)(a) of the 2000 Act (discharging functions of local authorities in connection with the placing of children with foster parents);
“local authority fostering service” means the discharge by a local authority of relevant fostering functions within the meaning of section 43(3)(b) of the 2000 Act;
“organisation” means a body corporate or any unincorporated association other than a partnership;
“parent” in relation to a child, includes any person who has parental responsibility for him;
“placement” means any placement of a child made by—
(a) a local authority under section 23(2)(a) of the 1989 Act or a voluntary organisation under section 59(1)(a) of the 1989 Act which is not—
(i) a placement with a person who falls within section 23(4) of that Act; or
(ii) a placement for adoption; and
(b) except in Part V of these Regulations includes a placement arranged by an independent fostering agency acting on behalf of a local authority,
and references to a child who is placed shall be construed accordingly;
“registered manager” in relation to a fostering agency means a person who is registered under Part II of the 2000 Act as the manager of the fostering agency;
“registered person” in relation to a fostering agency means any person who is the registered provider or the registered manager of the fostering agency;
“registered provider” in relation to a fostering agency means a person who is registered under Part II of the 2000 Act as the person carrying on the fostering agency;
“responsible authority” means, in relation to a child, the local authority or voluntary organisation as the case may be, responsible for the child’s placement;
“responsible individual” shall be construed in accordance with regulation 5(2)(c)(i);
“statement of purpose” means the written statement compiled in accordance with regulation 3(1).
(2) In these Regulations, a reference—
(a) to a numbered regulation or Schedule is to the regulation in, or Schedule to, these Regulations bearing that number;
(b) in a regulation or Schedule to a numbered paragraph, is to the paragraph in that regulation or Schedule bearing that number;
(c) in a paragraph to a lettered or numbered sub-paragraph is to the sub-paragraph in that paragraph bearing that letter or number.
(3) In these Regulations, references to employing a person include employing a person whether or not for payment, and whether under a contract of service or a contract for services, and allowing a person to work as a volunteer, but do not include allowing a person to act as a foster parent, and references to an employee or to a person being employed shall be construed accordingly.

---
Source: https://www.legislation.gov.uk/uksi/2002/57/regulation/2 (the official version)
Page: https://openlegislation.uk/fostering-services-regulations-2002/regulation-2
Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. Source: legislation.gov.uk, The National Archives.

