# The Further Education (Principals’ Qualifications) (England) Regulations 2007

S.I. 2007/1864 · made 25 June 2007

These Regulations apply only to principals of further education institutions in England appointed for the first time on or after 1st September 2007.

Made under: Education Act 2002 (Section 137, Section 145, Section 210)

PDFs: Printed copy https://openlegislation.uk/further-education-principals-qualifications-england-regulations-2007/pdf/uksi_20071864_en.pdf; Explanatory Memorandum https://openlegislation.uk/further-education-principals-qualifications-england-regulations-2007/pdf/uksiem_20071864_en.pdf

## Introductory text

education, england
Made 25th June 2007
Laid before Parliament 5th July 2007
Coming into force 1st September 2007
The Secretary of State for Education and Skills makes the following Regulations in exercise of the powers conferred by sections 137, 145 and 210(7) of the Education Act 2002:

## 1 Citation and commencement

These Regulations may be cited as The Further Education (Principals’ Qualifications) (England) Regulations 2007 and come into force on 1st September 2007.

## 2 Application

(1) These Regulations apply only in relation to England.
(2) These Regulations do not apply to a person who, before the coming into force of these Regulations, has been appointed as the principal of a further education institution.

## 3 Interpretation

In these Regulations—
“CEL” means the Centre for Excellence in Leadership, registered with the Charity Commission under the name “Inspire Leadership”;
“Principals’ Qualification” means the qualification awarded to a person by CEL, where it is satisfied that that person has successfully completed the Principals’ Qualifying Programme; and
“Principals’ Qualifying Programme” means the programme of training for principals of further education institutions approved by the Secretary of State and provided by CEL.

## 4 Principals’ qualification

Subject to regulation 5, a person may serve as a principal of a further education institution only if that person holds—
(a) the Principals’ Qualification; or
(b) a relevant qualification obtained in an EEA State or Switzerland recognised in accordance with the provisions of Council Directive 92/51/EEC and Directive 2005/36/EC.

## 5 Exception for person following the Principals’ Qualifying Programme

A person may serve as a principal of a further education institution without any of the qualifications referred to in regulation 4 while he is following the Principals’ Qualifying Programme.

## Signature

Bill Rammell
Minister of State
Department for Education and Skills
25th June 2007

## Explanatory note

(This note is not part of the Regulations)
These Regulations apply only to principals of further education institutions in England appointed for the first time on or after 1st September 2007.
Regulation 4 requires such principals to—
(a) hold the Principals’ Qualification or to be participating in the Principals’ Qualifying Programme with a view to obtaining the Principals’ Qualification; or
(b) hold any comparable recognised qualification obtained in Switzerland or any EEA country .
By regulation 5, this requirement does not apply to a person who is on the Principals’ Qualifying Programme.
A consolidated text of Directive 92/51/EEC can be accessed at—
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/consleg/1992/L/01992L0051-19920707-en.pdf

---
Source: https://www.legislation.gov.uk/uksi/2007/1864 (the official version)
Page: https://openlegislation.uk/further-education-principals-qualifications-england-regulations-2007
Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. Source: legislation.gov.uk, The National Archives.

