OpenLegislation

Article 2 Interpretation

Original text. Later amendments are not shown.

(1)

In this Order unless the context otherwise requires:—

(a)

“agriculture” has the same meaning as in section 109(3) of the Agriculture Act 1947f1 or, in relation to Scotland, as in section 86(3) of the Agriculture (Scotland) Act 1948f2;

(b)

“assessment” means an assessment of an employer to the levy;

(c)

“the Board” means the Engineering Industry Training Board;

(d)

“business” means any activities of industry or commerce;

(e)

“charity” has the same meaning as in section 506 of the Income and Corporation Taxes Act 1988f3;

(f)

“the twenty-sixth base period” means the period of twelve months that commenced on 6th April 1989;

(g)

“the twenty-sixth levy period” means the period commencing with the day upon which this Order comes into force and ending on 31st August 1990;

(h)

“emoluments” means all emoluments assessable to income tax under Schedule E of the Income and Corporation Taxes Act 1988 (other than pensions), being emoluments from which tax under that Schedule is deductible, whether or not tax in fact falls to be deducted from any particular payment thereofand any emoluments or payments intended to be disbursed as emoluments payable under any agreement (whether or not a contract of service) for the preparation of engineering drawings in connection with engineering construction activities or under any labour-only agreement in respect of engineering cnstruction activities;

(i)

“employer” (except in article 2(2) of this Order) means a person who is an employer in the engineering industry at any time in the twenty-sixth levy period;

(j)

“engineering establishment” means an establishment in Great Britain engaged in the twenty-sixth base period wholly or mainly in the engineering industry for a total of twenty-seven or more weeks or, being an establishment that commenced to carry on business in the twenth-sixth base period, fora total number of weeks exceeding one half of the number of weeks in the part of the said period commencing with the day on which business was commenced and ending on the last day thereof;

(k)

“the engineering industry” does not include any activities of an establishment which have been transferred from the industry of the Board to the industry of another industrial training board by one of the transfer orders but save as aforesaid means any one or more of the activities which, subjct to the provisions of paragraph 2 of Schedule 1 to the industrial training order, are specified in paragraph 1 of that Schedule as activities of the engineering industry or, in relation to an establishment whose activities have been transferred to the industry of the Board by one of the transferorders, any activities so transferred;

(l)

“engineering construction activities” means any one or more of the activities which, subject to the provisions of paragraph 2 of Schedule 1 to the industrial training order, are activities of the engineering industry by virtue of paragraph 1(j) of that Schedule and any related or administrativ activities of a kind to which paragraph 1(m) of that Schedule applies undertaken in relation thereto;

(m)

“exemption certificate” means a certificate issued by the Board under section 14 of the Industrial Training Act 1982;

(n)

“the industrial training order” means the Industrial Training (Engineering Board) Order 1964f4;

(o)

“labour-only agreement” means agreement or arrangement, either written or oral, made between an employer and any other person or persons under which services (including any incidental use of tools) of each person or persons or of any other person or persons were rendered to the employer in histrade or business;

(p)

“the levy” means the levy imposed by the Board in respect of the twenty-sixth levy period;

(q)

“notice” means a notice in writing;

(r)

“site employee” means an employee the activities of whose employment take place wholly or mainly at a site where activities falling under paragraph 1(j) of Schedule 1 to the industrial training order are carried on;

(s)

“the transfer orders” means—

(i)

the Industrial Training (Transfer of the Activities of Establishments) Order 1974f5;

(ii)

the Industrial Training (Transfer of the Activities of Establishments) (No. 2) Order 1974f6;

(iii)

the Industrial Training (Transfer of the Activities of Establishments) Order 1975f7;

(iv)

the Industrial Training (Transfer of the Activities of Establishments) (No. 2) Order 1975f8;

(v)

the Industrial Training (Transfer of the Activities of Establishments) Order 1976f9;

(vi)

the Industrial Training (Transfer of the Activities of Establishments) (No. 2) Order 1976f10;

(vii)

the Industrial Training (Transfer of the Activities of Establishments) Order 1977f11;

(viii)

the Industrial Training (Transfer of the Activities of Establishments) Order 1978f12;

(ix)

the Industrial Training (Transfer of the Activities of Establishments) (No. 2) Order 1978f13;

(x)

the Industrial Training (Transfer of the Activities of Establishments) (No. 3) Order 1978f14;

(xi)

the Industrial Training (Transfer of the Activities of Establishments) Order 1979f15;

(xii)

the Industrial Training (Transfer of the Activities of Establishments) Order 1980f16;

(xiii)

the Industrial Training (Transfer of the Activities of Establishments) (No. 2) Order 1980f17; and

(xiv)

the Industrial Training (Transfer of the Activities of Establishments) Order 1981f18;

(2)

In reckoning the amount of emoluments for the purpose of this Order no regard shall be had to the emoluments of any person—

(a)

undergoing a course of training as a seagoing officer or rating under an agreement in writing with an employer in the shipping industry, or with any organisation of employers in that industry or with any association of such organisations;

(b)

employed by London Regional Transport or its subsidiaries wholly in activities specified in paragraph 1(m) of Schedule 1 to the industrial training order, not being design or drawing or the training of employees or apprentices;

(c)

engaged wholly in agriculture; or

(d)

engaged wholly in the supply of food or drink for immediate consumption.

(3)

Any reference in this Order to an establishment that commences to carry on business or that ceases to carry on business shall not be taken to apply where the location of the establishment is changed but its business is continued wholly or mainly at or from the new location, or where the suspesion of activities is of a temporary or seasonal nature.

(4)

In this Order an establishment shall be taken to be wholly or mainly engaged in engineering construction activities if it is so engaged during the twenty-sixth base period for a total of twenty-seven or more weeks, or, being an establishment that commenced to carry on business in the twenty-sxth base period, for a total number of weeks exceeding one half of the number of weeks in the part of the said period commencing with the day on which business was commenced and ending on the last day thereof.

(5)

In this Order employees shall be taken to be wholly or mainly engaged in or in connection with engineering construction activities during any week in the twenty-sixth base period in which they are so engaged if but only if they are so engaged for more than half the total number of weeks in whch they are employed by the employer during the twenty-sixth base period.

Annotations

Footnotes

f1

1947 c. 48

f2

1948 c. 45

f3

1988 c. 1

f4

S.I. 1964/1086, amended by S.I. 1980/1273

f5

S.I. 1974/1154

f6

S.I. 1974/1495

f7

S.I. 1975/434

f8

S.I. 1975/1157

f9

S.I. 1976/396

f10

S.I. 1976/1635

f11

S.I. 1977/1951

f12

S.I. 1978/448

f13

S.I. 1978/1225

f14

S.I. 1978/1643

f15

S.I. 1979/793

f16

S.I. 1980/586

f17

S.I. 1980/1753

f18

S.I. 1981/1041