OpenLegislation

Regulation 3 Interpretation

Changes not yet applied. Later legislation changes this provision in ways not yet written into the text below:

(1)

In these Regulations—

  • “appropriate authority” means—

    1. (a)

      where the officer concerned is a senior officer of any police force, the police authority for the force’s area;

    2. (b)

      where the officer concerned is a senior officer of the National Crime Squad, the Service Authority for that Squad;

    3. (c)

      in any other case, the chief officer of the police officer’s force;

  • “appropriate officer” means—

    1. (a)

      where the officer concerned is a member of the metropolitan police force or the City of London police force or a special constable appointed for the area of one of those forces, a police officer of at least the rank of commander in that police force;

    2. (b)

      in any other case, a police officer of at least the rank of assistant chief constable;

  • “appropriate standard” means the standard set out in the Code of Conduct;

  • “conduct matter” means any matter which is not and has not been the subject of a complaint but in the case of which there is an indication (whether from the circumstances or otherwise) that a person serving with the police may have—

    1. (a)

      committed a criminal offence; or

    2. (b)

      behaved in a manner which would justify the bringing of disciplinary proceedings.

  • “Code of Conduct” means the code of conduct contained in Schedule 1;

  • “the Commission” means the Independent Police Complaints Commission;

  • “the officer concerned” means the police officer in relation to whose conduct there has been a report, complaint or allegation;

  • “officer other than a senior officer” means a police officer below the rank of senior officer;

  • “police officer” means a member of a police force or a special constable;

  • “senior officer” means a chief constable, a deputy chief constable or an assistant chief constable or, in the case of the City of London and metropolitan police forces, a member of the force in question of or above the rank of commander;

  • “supervising officer” means a police officer appointed under regulation 7 to supervise the investigation of a case;

  • “the 1996 Act” means the Police Act 1996; and

  • “the 2002 Act” means the Police Reform Act 2002f1.

(2)

In these Regulations—

(a)

a reference to a police force shall include a reference to the National Crime Squad;

(b)

a reference to a police authority shall include a reference to the Service Authority for that Squad; and

(c)

a reference to a chief officer shall include a reference to the Director General of that Squad.

(3)

In the following regulations—

(a)

a reference to an officer other than a senior officer shall include a reference to a special constable, regardless of the rank or grade he holds;

(b)

any special constable of a rank or grade equivalent to or above the rank of chief superintendent shall be treated as if he were a chief superintendent.

Annotations

Footnotes

f1

2002 c. 30.