Article 2 Interpretation
In this Order—
-
“activity” means the number of spontaneous nuclear transformations occurring in a radioactive substance in a period of one second;
-
“alpha emitters” means radionuclides (including those which are decay products of others present) which emit alpha particles;
-
“closed source” means an object free from patent defect which consists of or includes one or more radionuclides firmly incorporated on, in or sealed within solid inert non-radioactive material so as to prevent the dispersion of any radioactive material in normal use;
-
“decay products” means, in relation to any radionuclide, the radionuclides succeeding it in the same radioactive series;
-
“hospital” means—
- (a)
any institution for the reception and treatment of persons suffering from illness (including any mental disorder within the meaning of the Mental Health Act 1983f1 or, in Scotland, the Mental Health (Scotland) Act 1984f2 and any injury or disability requiring medical or dental treatment or nursing);
- (b)
any maternity home;
- (c)
any institution for the reception and treatment of persons during convalescence or persons requiring medical rehabilitation;
- (d)
- (e)
any clinic, dispensary or out-patient department maintained in connection with any such institution or home, and
- (a)
-
“hospital premises” shall be construed accordingly;
-
“liquid” includes a liquid with solid matter in suspension in it;
-
“patient” includes an expectant or nursing mother and a lying-in woman;
-
“waste collection authority” means a collection authority within the meaning of Part I of the Control of Pollution Act 1974f5 or a waste collection authority within the meaning of Part II of the Environmental Protection Act 1990f6;
-
“site licence” means a disposal licence within the meaning of Part I of the Control of Pollution Act 1974f7 or a site licence within the meaning of Part II of the Environmental Protection Act 1990f8;
-
“the Act” means the Radioactive Substances Act 1960.
Any reference in this Order to the sum total activity is a reference to the sum total ascertained by measurement by a reliable method or, where it is not reasonably practicable to ascertain the sum total by measurement, the sum total estimated in a reliable manner.
Annotations
Footnotes
- f1
-
1983 c. 20; see the definition in section 1.
- f2
-
1984 c. 36; see the definition in section 1.
- f3
- f4
-
1938 c. 73; section 10(2) and (3) were inserted by paragraph 14 of Schedule 4 to the Health Services Act 1980 (c. 53).
- f5
-
1974 c. 40; see section 30(1).
- f6
-
1990 c. 43; see section 30(3).
- f7
-
See section 3(1).
- f8
-
See section 35(12).