OpenLegislation

Article 2 Interpretation

Original text. Later amendments are not shown.

(1)

In this Order, unless the context otherwise requires—

  • “assured tenancy” has the same meaning as in Part I of the Housing Act 1988, except that it includes a tenancy which would be an assured tenancy but for paragraph 2 or 10 of Schedule 1 to that Act and a licence which would be an assured tenancy (within the extended meaning given in this definition) were it a tenancy;

  • “child” means a person under the age of 16;

  • “determination” means a determination made in accordance with Part 1 or Part 4 of Schedule 1 to this Order;

  • “dwelling” means any residential accommodation whether or not consisting of the whole or part of a building and whether or not comprising separate and self-contained premises;

  • “hostel” has the same meaning as in regulation 12A of the Housing Benefit (General) Regulations 1987f1;

  • “local authority” has the same meaning as in the Social Security Administration Act 1992f2 in relation to England and in relation to Wales;

  • “occupier” means a person (whether or not identified by name) who is stated, in the application for the determination, to occupy the dwelling;

  • “relevant time” means the time the application for the determination is made or, if earlier, the tenancy ends;

  • “rent” means any of the periodical payments referred to in regulation 10(1) of the Housing Benefit (General) Regulations 1987f3;

  • “size criteria” means the standards relating to bedrooms and rooms suitable for living in specified in Schedule 2 to this Order;

  • “tenancy” includes—

    1. (a)

      a licence; and

    2. (b)

      a prospective tenancy or licence; and

  • references to a tenant, a landlord or any other expression appropriate to a tenancy shall be construed accordingly; and

  • “the 1987 Regulations” means the Housing Benefit (General) Regulations 1987.

(2)

In this Order any reference to a notice or application is to a notice or application in writing, except in a case where the recipient consents (whether generally or specifically) to the notice or application being transmitted by electronic means.

Annotations

Footnotes

f1

S.I. 1987/1971; regulation 12A was inserted by S.I. 1990/546 and amended by S.I. 1993/317.

f2

1992 c. 5.

f3

Regulation 10 has been amended by S.I. 1988/1971 and S.I. 1993/317.