{
  "url": "https://openlegislation.uk/specified-sugar-products-england-regulations-2003/regulation-2",
  "json_url": "https://openlegislation.uk/specified-sugar-products-england-regulations-2003/regulation-2.json",
  "legislation": "uksi/2003/1563",
  "legislation_title": "The Specified Sugar Products (England) Regulations 2003",
  "legislation_url": "https://openlegislation.uk/specified-sugar-products-england-regulations-2003",
  "path": "regulation/2",
  "kind": "regulation",
  "number": "2",
  "heading": "Interpretation",
  "text": "In these Regulations—\n“the Act” means the Food Safety Act 1990;\n“candy sugar” means crystalline sugar with crystals having any dimension greater than one centimetre;\n“catering establishment” means a restaurant, canteen, club, public house, school, hospital or similar establishment (including a vehicle or a fixed or mobile stall) where, in the course of a business, food is prepared for delivery to the ultimate consumer and is ready for consumption without further preparation;\n...\n...\n“food authority” does not include—\n(a)the council of a district in a non-metropolitan county except where the county functions have been transferred to that council pursuant to a structural change, or\n(b)the appropriate Treasurer referred to in section 5(1)(c) of the Act (which deals with the Inner Temple and the Middle Temple);\n“icing sugar” means fine particles of white sugar or extra-white sugar or mixtures thereof;\n...\n“preparation” includes manufacture and any form of processing or treatment and “prepared” shall be construed accordingly;\n“reserved description”, as respects any specified sugar product, means any description specified in relation to that product in column 1 of Schedule 1 (as read with the notes relating to that Schedule) and the use of any such description in these Regulations shall be construed as meaning the product to which that description relates;\n“sell” includes offer or expose for sale or have in possession for sale, and cognate expressions shall be construed accordingly;\n“specified sugar product” means any food specified in column 2 of Schedule 1 (as read with the Notes relating to that Schedule) but does not include any such food in the form of icing sugar, candy sugar or sugar in loaf form;\n“sugar in loaf form” means a piece of agglomerated crystalline sugar, usually conically shaped, weighing not less than 250 grammes; and\n“ultimate consumer” means any person who buys otherwise than—\n(a)for the purpose of resale,\n(b)for the purposes of a catering establishment, or\n(c)for the purposes of a manufacturing business.",
  "extent": "E+W",
  "status": null,
  "version": "current",
  "annotations": [
    {
      "type": "F",
      "label": "F1",
      "text": "Words in reg. 2 omitted (1.6.2018) by virtue of The Environment, Food and Rural Affairs (Miscellaneous Amendments) (England) Regulations 2018 (S.I. 2018/575), regs. 1(2), 17(2)"
    },
    {
      "type": "F",
      "label": "F2",
      "text": "Words in reg. 2 omitted (13.12.2014) by virtue of The Food Information Regulations 2014 (S.I. 2014/1855), Sch. 7 para. 29"
    }
  ],
  "outstanding_effects": [],
  "provenance": {
    "source": "legislation.gov.uk",
    "source_url": "https://www.legislation.gov.uk/uksi/2003/1563/regulation/2",
    "retrieved_at": "2026-10-29T06:22:16.899132+00:00"
  },
  "licence": "Open Government Licence v3.0",
  "licence_url": "https://www.nationalarchives.gov.uk/doc/open-government-licence/version/3/",
  "attribution": "Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. Source: legislation.gov.uk, The National Archives."
}