{
  "url": "https://openlegislation.uk/specified-sugar-products-scotland-regulations-2003/regulation-2",
  "json_url": "https://openlegislation.uk/specified-sugar-products-scotland-regulations-2003/regulation-2.json",
  "legislation": "ssi/2003/527",
  "legislation_title": "The Specified Sugar Products (Scotland) Regulations 2003",
  "legislation_url": "https://openlegislation.uk/specified-sugar-products-scotland-regulations-2003",
  "path": "regulation/2",
  "kind": "regulation",
  "number": "2",
  "heading": "Interpretation",
  "text": "In these Regulations–\n“the Act” means the Food Safety Act 1990;\n“candy sugar” means crystalline sugar with crystals having any dimension greater than one centimetre;\n“catering establishment” means a restaurant, canteen, club, public house, school, hospital or similar establishment (including a vehicle or a fixed or mobile stall) where, in the course of a business, food is prepared for delivery to the ultimate consumer and is ready for consumption without further preparation;\n“EEA Agreement” means the Agreement on the European Economic Area signed at Oporto on 2nd May 1992 as adjusted by the Protocol signed at Brussels on 17th March 1993;\n“EEA State” means a State which is a Contracting Party to the EEA Agreement;\n“icing sugar” means fine particles of white sugar or extra-white sugar or mixtures thereof;\n“preparation” includes manufacture and any form of processing or treatment, and “prepared” shall be construed accordingly;\n...\n“reserved description”, as respects any specified sugar product, means any description specified in relation to that product in column 1 of Part I of Schedule 1 (as read with the notes relating to that Part) and the use of any such description in these Regulations shall be construed as meaning the product to which that description relates;\n“sell” includes offer or expose for sale or have in possession for sale, and “sale” and “sold” shall be construed accordingly;\n“specified sugar product” means any food specified in column 2 of Part I of Schedule 1 (as read with the notes relating to that Part) but does not include any such food in the form of icing sugar, candy sugar or sugar in loaf form;\n“sugar in loaf form” means a piece of agglomerated crystalline sugar, usually conically shaped, weighing not less than 250 grammes; and\n“ultimate consumer” means any person who buys otherwise than–\n(a)for the purpose of resale;\n(b)for the purposes of a catering establishment; or\n(c)for the purposes of a manufacturing business.",
  "extent": "S",
  "status": null,
  "version": "current",
  "annotations": [
    {
      "type": "F",
      "label": "F1",
      "text": "Words in reg. 2 omitted (13.12.2014) by virtue of The Food Information (Scotland) Regulations 2014 (S.S.I. 2014/312), reg. 1(2), sch. 5 para. 8(a)"
    },
    {
      "type": "M",
      "label": "M1",
      "text": "O.J. No. L 1, 3.1.94, p.1."
    },
    {
      "type": "M",
      "label": "M2",
      "text": "O.J. No. L 1, 3.1.94, p.571."
    }
  ],
  "outstanding_effects": [],
  "provenance": {
    "source": "legislation.gov.uk",
    "source_url": "https://www.legislation.gov.uk/ssi/2003/527/regulation/2",
    "retrieved_at": "2026-10-28T22:34:21.204851+00:00"
  },
  "licence": "Open Government Licence v3.0",
  "licence_url": "https://www.nationalarchives.gov.uk/doc/open-government-licence/version/3/",
  "attribution": "Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. Source: legislation.gov.uk, The National Archives."
}