# The Statutory Paternity Pay and Statutory Adoption Pay (General) Regulations 2002, Regulation 2: Interpretation

Extent: E+W+S

(1) In these Regulations—
“the Act” means the Social Security Contributions and Benefits Act 1992;
“adopter”, in relation to a child, means a person who has been matched with the child for adoption;
“adoption agency” has the meaning given, in relation to England and Wales, by section 1(4) of the Adoption Act 1976 and in relation to Scotland, by section 119(1) of the Adoption and Children (Scotland) Act 2007;
“the Board” means the Commissioners of Inland Revenue;
“the Contributions Regulations” means the Social Security (Contributions) Regulations 2001 ;
“expected week”, in relation to the birth of a child, means the week, beginning with midnight between Saturday and Sunday, in which it is expected that the child will be born;
“returned after being placed for adoption” means—
(a)returned under sections 31 to 35 of the Adoption and Children Act 2002;
(b)in Scotland, returned to the adoption agency, adoption society or nominated person in accordance with section 25(6) of the Adoption and Children (Scotland) Act 2007; or
(c)where the child is placed in accordance with section 22C of the Children Act 1989, returned to the adoption agency following a termination of the placement;
“statutory paternity pay (adoption)” means statutory paternity pay payable in accordance with the provisions of Part 12ZA of the Act where the conditions specified in section 171ZB(2) of the Act are satisfied;
“statutory paternity pay (birth)” means statutory paternity pay payable in accordance with the provisions of Part 12ZA of the Act where the conditions specified in section 171ZA(2) of the Act are satisfied.
(2) For the purposes of these Regulations—
(a) a person is matched with a child for adoption when an adoption agency decides that that person would be a suitable adoptive parent for the child;
(b) in a case where paragraph (a) applies, a person is notified as having been matched with a child on the date that person receives notification of the agency’s decision, under regulation 33(3)(a) of the Adoption Agencies Regulations 2005, regulation 28(3) of the Adoption Agencies (Wales) Regulations 2005 or regulation 8(5) of the Adoption Agencies (Scotland) Regulations 2009;
(c) a person is also matched with a child for adoption when a decision is has been made in accordance with regulation 22A of the Care Planning, Placement and Case Review (England) Regulations 2010 and an adoption agency has identified that person with whom the child is to be placed in accordance with regulation 12B of the Adoption Agencies Regulations 2005.
(d) in a case where paragraph (c) applies, a person is notified as having been matched with a child on the date on which that person receives notification in accordance with regulation 12B(2)(a) of the Adoption Agencies Regulations 2005.
(3) A reference (however expressed) in these Regulations to “placed for adoption” means—
(a) placed for adoption under the Adoption and Children Act 2002 or the Adoption and Children (Scotland) Act 2007; or
(b) placed in accordance with section 22C of the Children Act 1989 with a local authority foster parent who is also a prospective adopter.
(4) The reference to “prospective adopter” in paragraph (3) means a person who has been approved as suitable to adopt a child and has been notified of that decision in accordance with regulation 30B(4) of the Adoption Agencies Regulations 2005.

---
Source: https://www.legislation.gov.uk/uksi/2002/2822/regulation/2 (the official version)
Page: https://openlegislation.uk/statutory-paternity-pay-and-statutory-adoption-pay-general-regulations-2002/regulation-2
Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. Source: legislation.gov.uk, The National Archives.

