# The Wireless Telegraphy Act 2006 (Directions to OFCOM) Order 2012

S.I. 2012/293 · made 13 February 2012

This Order gives a number of directions to the Office of Communications (“OFCOM”) in relation to the provision of local television services in the UK.

Made under: Wireless Telegraphy Act 2006 (Section 5, Section 121)

PDFs: Printed copy https://openlegislation.uk/wireless-telegraphy-act-2006-directions-to-ofcom-order-2012/pdf/uksi_20120293_en.pdf; Explanatory Memorandum https://openlegislation.uk/wireless-telegraphy-act-2006-directions-to-ofcom-order-2012/pdf/uksiem_20120293_en.pdf

## Introductory text

Electronic Communications
Broadcasting
Made 13th February 2012
Coming into force 14th February 2012
The Secretary of State makes the following Order in exercise of the powers conferred by sections 5 and 121(3) of the Wireless Telegraphy Act 2006.
In accordance with section 6(2) of that Act, the Secretary of State has consulted OFCOM and such other persons as the Secretary of State thinks fit.
In accordance with section 6(3A) of that Act, the Secretary of State has taken due account of the desirability of not favouring one form of electronic communications network, electronic communications service or associated facility, or one means of providing or making available such a network, service or facility, over another.
In accordance with section 6(4) of that Act, a draft of this Order was laid before Parliament and approved by a resolution of each House of Parliament.

## 1 Citation and commencement

This Order may be cited as the Wireless Telegraphy Act 2006 (Directions to OFCOM) Order 2012 and comes into force on the day after the day on which it is made.

## 2 Interpretation

In this Order—
“ancillary service” has the meaning given in section 24(2) of the Broadcasting Act 1996;
“broadcasting channel” means one of the frequency bands listed in column 2 of Table 1 in the Schedule and which is commonly known and referred to by the broadcasting channel number which is listed opposite that frequency band in column 1 of that Table;
“local digital television programme service” has the meaning given in article 3 of the Local Digital Television Programme Services Order 2012;
“MHz” means megahertz;
“multiplex licence” means a multiplex licence awarded by OFCOM for a local multiplex service pursuant to section 8 of the Broadcasting Act 1996 as it has effect as modified by Article 4 of, and the Schedule to, the Local Digital Television Programme Services Order 2012;
“multiplex licensee” means the holder of a multiplex licence;
“standard definition television service” means a digital television programme service, as defined in section 362(1) of the Communications Act 2003, which is broadcast in a format designed to display the images comprising a television programme by employing 576 active lines of pixels per frame.

## 3 Keeping spectrum for use for the provision of local digital television services

(1) OFCOM must ensure that one broadcasting channel (which may be a different broadcasting channel in different places within the United Kingdom) is kept available or made available for—
(a) multiplex broadcasting of a local digital television programme service; and
(b) such other activities as are authorised or required by a multiplex licence.
(2) OFCOM must ensure that on every broadcasting channel kept available or made available in accordance with article 3(1) there is sufficient digital capacity to carry—
(a) one standard definition television service, to be used for the broadcasting of a local digital television programme service;
(b) any ancillary services required for that standard definition television service; and
(c) two further standard definition television services.

## 4 Wireless telegraphy licence for multiplex licensee

OFCOM must—
(a) grant to every multiplex licensee a wireless telegraphy licence under section 8 of the Wireless Telegraphy Act 2006 which authorises the establishment or use of wireless telegraphy stations and the installation or use of wireless telegraphy apparatus in the places where that multiplex licensee is authorised to broadcast under a multiplex licence; and
(b) exercise their functions to vary or revoke such wireless telegraphy licence, to the extent necessary to match any changes to the places where the multiplex licensee is authorised to broadcast by variations to the multiplex licence.

## 5 Release of unused broadcasting channels at a later date

If, immediately before 1 January 2019—
(a) OFCOM have kept or made a broadcasting channel available in a particular place of the United Kingdom in accordance with article 3, and
(b) that channel has not been used by any multiplex licensee for the purposes set out in article 3(1),
OFCOM’s duties under articles 3 and 4 cease to have effect on that date in relation to that place.

## 6 Undue interference with an existing television multiplex service

Where, in a particular place in the United Kingdom, in the opinion of OFCOM undue interference would be caused to transmissions from an existing television multiplex service (as defined in section 241 of the Communications Act 2003) in that particular place as a consequence of—
(a) a broadcasting channel being kept or made available in accordance with article 3 for multiplex broadcasting of a local digital television programme service in that place, and
(b) the installation or use of wireless telegraphy apparatus in that place in accordance with a wireless telegraphy licence granted by virtue of article 4,
articles 3 and 4 do not apply in relation to that particular place.

## Signature

Jeremy Hunt
Secretary of State
Department for Culture, Media and Sport
13th February 2012

## 

Table 1
Column 1
Column 2
Broadcasting channel number
Frequency range (MHz)
21
470 to 478
22
478 to 486
23
486 to 494
24
494 to 502
25
502 to 510
26
510 to 518
27
518 to 526
28
526 to 534
29
534 to 542
30
542 to 550
39
614 to 622
40
622 to 630
41
630 to 638
42
638 to 646
43
646 to 654
44
654 to 662
45
662 to 670
46
670 to 678
47
678 to 686
48
686 to 694
49
694 to 702
50
702 to 710
51
710 to 718
52
718 to 726
53
726 to 734
54
734 to 742
55
742 to 750
56
750 to 758
57
758 to 766
58
766 to 774
59
774 to 782
60
782 to 790

## Explanatory note

(This note is not part of the Order)
This Order gives a number of directions to the Office of Communications (“OFCOM”) in relation to the provision of local television services in the UK.
Article 3(1) of the Order directs OFCOM to ensure that, at every place in the United Kingdom, one broadcasting channel is kept available, or is made available, for the purposes of multiplex broadcasting of a local digital television programme service. OFCOM will carry out this duty by allocating, across the United Kingdom, a broadcasting channel from the list of packaged frequencies specified in the Schedule to the Order.
Article 3(2) requires that every broadcasting channel allocated by OFCOM in pursuance of its duty at article 3(1) must have sufficient capacity to carry a local digital television programme service as a standard definition television service, together with any ancillary services (“standard definition television service” and “ancillary service” are defined in article 2 of the Order). In addition, every broadcasting channel allocated by OFCOM under article 3(1) must have sufficient capacity to carry two further standard definition television services.
Article 4(a) directs OFCOM, wherever they grant a local television multiplex licence, to also grant a licence under section 8 of the Wireless Telegraphy Act 2006 (a “wireless telegraphy licence”). Article 4(b) directs OFCOM to exercise their functions to vary or revoke any such wireless telegraphy licence to the extent necessary to match any changes to the places where the licensee is authorised to broadcast by variations to the multiplex licence.
Article 5 provides that if, immediately before 1 January 2019, OFCOM have kept available a broadcasting channel in a particular place in the United Kingdom in accordance with their duty under article 3(1), and that channel has not been used by a local multiplex licensee for the purposes set out in article 3(1), OFCOM’s duty to keep that channel available or make it available shall cease to have effect on that date in that particular place.
Article 6 provides that where, in a particular place in the United Kingdom, in OFCOM’s opinion the keeping or making available of a broadcasting channel in accordance with article 3, and the installation or use of wireless telegraphy apparatus in that place in accordance with a wireless telegraphy licence granted under article 4, would cause undue interference to existing television multiplex transmissions in that place, OFCOM’s duties under articles 3 and 4 do not apply in relation to that place.
A full regulatory impact assessment of the effect that this instrument will have on the costs of business and the voluntary sector is available from the website of the Department for Culture, Media and Sport (www.culture.gov.uk) and is annexed to the Explanatory Memorandum which is available alongside the instrument at www.legislation.gov.uk.

---
Source: https://www.legislation.gov.uk/uksi/2012/293 (the official version)
Page: https://openlegislation.uk/wireless-telegraphy-act-2006-directions-to-ofcom-order-2012
Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. Source: legislation.gov.uk, The National Archives.

