OpenLegislation

Article 3 Interpretation of references to a bus lane, a length of road and associated expressions

Original text. Later amendments are not shown.

(1)

In this Order, “bus lane” means the area bounded by–

(a)

the relevant edge of the carriageway of a length of road specified in the Schedule; and

(b)

a traffic sign consisting of a longitudinal single white line on the same side of the road as that edge (such a white line being referred to in this Order, in relation to a bus lane, as “the single white line”);

and extending along the whole of that length of road.

(2)

Without prejudice to the generality of paragraph (1) above, where the single white line marking the boundary of a bus lane is broken by a gap opposite and adjacent to the junction of such a length of road with any other road or at a pedestrian crossing, the boundary shall nevertheless be regarded as continuing unbroken.

(3)

In this Order–

(a)

a reference to a length of road specified in the Schedule is a reference to a length of road described in a single paragraph of the Schedule;

(b)

a reference to the relevant edge of the carriageway, in relation to a length of road described in a paragraph of the Schedule, is a reference to the edge on the side of the road indicated by the Schedule; and

(c)

a reference to an adjacent part of the road, in relation to a bus lane, is a reference to an area that is not within the bus lane but is within the carriageway of the length of road which comprises the bus lane.