Section 31 Interpretation of references to relatives etc.I1
England Not yet in force
This section applies for the purposes of this Measure.
A person is the “surviving partner” of a deceased person if that person is the deceased’s surviving spouse, surviving civil partner or other surviving partner.
A person is the “other surviving partner” of a deceased person if, immediately before the death, they were not married to, or civil partners of, each other but—
were living together as if they were, or
were in a relationship having other characteristics of a marriage or civil partnership.
“Child”, in relation to a person, includes a step-child of that person and a child of that person’s civil partner or other partner; and for that purpose—
a reference to a child is not limited to a person aged under 18, and
a reference to a person’s other partner is to be construed in accordance with subsection (3).
A person is a “dependant child” of a deceased person if—
the person is a child of the deceased for whom, immediately before the death, the deceased had a financial or caring responsibility, or
the deceased had, immediately before the death, parental responsibility for the person.
“Parental responsibility” has the meaning given in the Children Act 1989.
A person is a “dependant parent” of a deceased person if—
the person is a parent of the deceased, and
the deceased had, immediately before the death, a financial or caring responsibility for the person.
“Spouse” includes a person married to somebody of the same sex; and a reference to being married is to be construed likewise.
Annotations
Commencement
- I1
S. 31 not in force at Royal Assent, see s. 33(3)