Regulation 3 Interpretation
In these Regulations—
-
“the 1992 Act” means the Social Security Contributions and Benefits Act 1992;
-
“adopter” means a person who intends to adopt C;
-
“C” means the child in relation to whom an entitlement to statutory parental bereavement pay arises;
-
“the Commissioners” means the Commissioners for Her Majesty’s Revenue and Customs;
-
“intended parent” means a person who—
- (a)
has applied, or intended to apply during the period of 6 months beginning with the day of C’s birth—
- (b)
expected the court to make such an order on that application in respect of C;
- (a)
-
“official notification” means written notification, issued by or on behalf of the relevant domestic authority, that it is prepared to issue a certificate to the overseas authority concerned with the adoption of C, or has issued a certificate and sent it to that authority, confirming, in either case, that the adopter is eligible to adopt and has been assessed and approved as being a suitable adoptive parent;
-
“placed for adoption” means placed—
- (a)
- (b)
- (c)
in accordance with section 81 of the Social Services and Well-being (Wales) Act 2014f7 with a prospective adopter, following consideration in accordance with subsection (10) of that section;
-
“prospective adopter” means a person who has been approved as suitable to adopt a child and has been notified of that decision in accordance with regulation 30B(4) of the Adoption Agencies Regulations 2005f8 or regulation 28(3) of the Adoption Agencies (Wales) Regulations 2005f9;
-
“relevant domestic authority” means—
- (a)
in the case of an adopter to whom Part 3 of the Adoptions with a Foreign Element Regulations 2005f10 apply and who is habitually resident in Wales, the National Assembly for Wales,
- (b)
in the case of an adopter to whom the Adoptions with a Foreign Element (Scotland) Regulations 2009f11 apply and who is habitually resident in Scotland, the Scottish Ministers, and
- (c)
in any other case, the Secretary of State;
- (a)
-
“statutory parental bereavement pay” means statutory parental bereavement pay payable in accordance with Part 12ZD of the 1992 Act;
-
“week”, except in Part 3, means a period of seven daysf12;
-
“week of C’s death” means the week, beginning with a Sunday, in which C dies.
In these Regulations—
references to a child include a child stillborn after twenty-four weeks of pregnancy, and
references to the death of a child are to be read, in relation to a stillborn child, as references to the birth of the child.
Annotations
Footnotes
- f1
-
2008 c. 22; section 54 was amended by the Crime and Courts Act 2013 (c. 22), Schedule 11, Part 1, paragraph 206 and by S.I. 2018/1413.
- f2
-
Section 54A was inserted by S.I. 2018/1413.
- f3
- f4
- f5
- f6
-
Section 22C was inserted by the Children and Young Persons Act 2008 (c. 23), section 8 and amended by the Children and Families Act 2014 (c. 6), section 2 and Schedule 2, Part 1, paragraph 29, S.I. 2016/413 and 2018/195.
- f7
- f8
-
S.I. 2005/389; regulation 30B was substituted by S.I. 2013/985.
- f9
- f10
-
S.I. 2005/392, to which there are amendments not relevant to these Regulations.
- f11
-
S.S.I. 2009/182, to which there are amendments not relevant to these Regulations.
- f12
-
For the meaning of ‘week’ in Part 3, see section 171ZZ14(5) of the 1992 Act.