The Education (Head Teachers' Qualifications) (England) (Amendment) (No. 2) Regulations 2005
S.I. 2005/3322 · Made 30 November 2005
EDUCATION, ENGLAND
Made 30th November 2005
Laid before Parliament 9th December 2005
Coming into force 31st December 2005
In exercise of the powers conferred on the Secretary of State by sections 135(2), 145(1) and 210(7) of the Education Act 2002f1 the Secretary of State for Education and Skills makes the following Regulations:
Annotations to the whole text
Footnotes
- f1
-
2002 c. 32; by virtue of the definition of “regulations” in section 212(1), these Regulations made by the Secretary of State apply only in relation to England.
Contents
1
These Regulations may be cited as the Education (Head Teachers' Qualifications) (England) (Amendment) (No. 2) Regulations 2005 and shall come into force on 31st December 2005.
These Regulations apply only in relation to England.
2
The Education (Head Teachers' Qualifications) (England) Regulations 2003f1 shall be amended in accordance with this regulation.
For regulation 3 (Interpretation) substitute—
“3.In these Regulations—
“National Professional Qualification for Headship” means the qualification awarded by the Secretary of State to a person if he is satisfied that the person has successfully completed a course of training for the National Professional Qualification for Headship approved by the National College for School Leadership Limited; and
“National Professional Qualification in Integrated Centre Leadership” means the qualification awarded by the Secretary of State to a person if he is satisfied that the person has successfully completed a course of training for the National Professional Qualification in Integrated Centre Leadership approved by the National College for School Leadership Limited.”.
After regulation 5(2) insert—
“(3)A person may serve as a head teacher of a maintained nursery school without a qualification mentioned in regulation 4(1) if he holds, or has successfully applied for a training course for the purpose of gaining, the National Professional Qualification in Integrated Centre Leadership.”.
Signature
Jacqui Smith
Minister of State
Department for Education and Skills
30th November 2005
Explanatory note
(This note is not part of the Regulations)
The Education (Head Teachers' Qualifications) (England) Regulations 2003, which have been amended by the Education (Head Teachers' Qualifications) (Amendment) (England) Regulations 2005, require a first time head teacher of a maintained school in England to hold a prescribed qualification. This qualification is the National Professional Qualification for Headship, or its equivalent in Wales, Scotland, Northern Ireland, the European Economic Area or Switzerland.
These amendment regulations exempt from that requirement head teachers of maintained nursery schools in England, who may instead hold, or be working towards, the National Professional Qualification in Integrated Centre Leadership.