OpenLegislation

Section 178 Certificates of birth.

England, Wales and Scotland

C1(1)

Where the age of any person is required to be ascertained or proved for the purposes of this Act, any person shall, on presenting a written requisition in such form and containing such particulars as F1the Secretary of State or, as respects Scotland, the Secretary of State may by regulations prescribe and on payment of F2the appropriate fee in England and Wales or a fee of F3£10.00 F4in Scotland, be entitled to obtain a certified extract under the hand of a registrar or superintendent registrar of births and deaths of the entry in the register under the M1Births and Deaths Registration Act 1953 or F5the M2Registration of Births, Deaths and Marriages (Scotland) Act 1965 of the birth of that person.

(2)

A form of such a requisition shall on request be supplied without charge by every superintendent registrar and registrar of births and deaths.

F6(3)

In subsection (1), “the appropriate fee” means the fee payable to a registrar or superintendent registrar for a certified copy of an entry in the register concerned by virtue of section 38A of the Births and Deaths Registration Act 1953.

Annotations

Textual amendments

F1

Words substituted by virtue of S.I. 1967/486, arts. 2(6), 5(1), Sch. 2 para. 8 and 1968/1699, arts. 2, 5(4)

F2

Words in s. 178(1) inserted (12.7.2016) by Immigration Act 2016 (c. 19), s. 94(1), Sch. 15 para. 33(a); S.I. 2016/603, reg. 3(w)

F3

S. 178(1): fee substituted (S.) (1.1.2011) by The Registration of Births, Deaths and Marriages (Fees) (Scotland) Order 2010 (S.S.I. 2010/428), arts. 1(1), 2, Sch.

F4

Words in s. 178(1) inserted (12.7.2016) by Immigration Act 2016 (c. 19), s. 94(1), Sch. 15 para. 33(b); S.I. 2016/603, reg. 3(w)

F5

Words substituted by virtue of Interpretation Act 1978 (c. 30), s. 17(2)(a)

F6

S. 178(3) inserted (12.7.2016) by Immigration Act 2016 (c. 19), s. 94(1), Sch. 15 para. 33(c); S.I. 2016/603, reg. 3(w)

Marginal citations

M1

1953 c. 20.

M2

1965 c. 49.

Modifications

C1

Power to amend s. 178(1) conferred by Public Expenditure and Receipts Act 1968 (c. 14), s. 5, Sch. 3