Parochial Fees Order 1988
S.I. 1988/1327 · Made 14 July 1988
ECCLESIASTICAL LAW, ENGLAND
Made (Sealed by the Church Commissioners) 14th July 1988
Laid before the General Synod in draft 4th July 1988
Laid before Parliament 28th July 1988
Coming into force 1st January 1989
The Church Commissioners for England, in exercise of the powers conferred on them by section 1 of the Ecclesiastical Fees Measure 1986f1, hereby make the following Order, a draft of which has been approved by the General Synod in accordance with section 2(1) of the said Measure:—
Annotations to the whole text
Footnotes
- f1
Contents
- 1Article 1
- 2Article 2
- 3Article 3
- 4Article 4
- Signature
- Schedule: TABLE OF PAROCHIAL FEES
- IPart I
- Part II
- 1Clerks and Sextons
- 2Burial of still-born infant
- 3Cremated remains in churches or closed churchyards
- 4Monuments in churchyards
- 5Monuments in churches
- 6The incumbent's fees
- 7Reservation of grave space: vaults
- Explanatory note
1
The Table of Parochial Fees set forth in the Schedule to this Order is hereby established and contains particulars of the parochial fees which, subject to the provisions of section 3 of the said Measure, are to be payable to the persons therein named in relation to the respective matters therein specified.
2
In this Order, unless the context otherwise requires—
-
“burial” includes burial in a vault and the interment or deposit of cremated remains;
-
“chancellor” means the judge of the consistory or commissary court of the bishop or archbishop of the diocese;
-
“incumbent” means the incumbent of any benefice as defined by the Interpretation Measure 1925f1;
-
“churchyard” includes the curtilage of a church and a burial ground of a church whether or not immediately adjoining such church;
-
“cemetery” means a burial ground maintained by a Burial Authority;
-
“monument” includes headstones, crosses, kerbs, borders, vases, chains, railings, tablets, flatstones, tombstones or monuments or tombs of any other kind.
3
The Parochial Fees Order 1986f1 is hereby revoked.
4
This Order may be cited as the Parochial Fees Order 1988, and shall come into operation on the 1st January 1989.
Signature
The draft of this Order was approved by the General Synod of the Church of England the sixth day of July 1988.
W. D. Pattinson
Secretary-General
The COMMON SEAL of the Church Commissioners was hereunto affixed this fourteenth day of July 1988.
J. E. Shelley
Secretary
I
| Col. 1 | Col. 2 | Col. 3 | Col. 4 | Col. 5 | |
|---|---|---|---|---|---|
| Fee payable to Incumbent | Fee payable to Parochial Church Council | TOTAL FEES PAYABLE | Fee payable to Clerk (See PART II para.1 below) | Fee payable to Sexton (See PART II para.1 below) | |
(*) See PART II para.4. | |||||
| £ | £ | £ | £ | £ | |
| BAPTISMS | |||||
Certificate issued at time of baptism | 2.50 | — | 2.50 | — | — |
| Short certificate of baptism given under section 2 Baptismal Registers Measure 1961f1 | 1.50 | — | 1.50 | — | — |
| MARRIAGES | |||||
| Publication of banns of marriage | 3.50 | 1.50 | 5.00 | 1.50 | — |
| Certificate of banns issued at time of publication | 2.50 | — | 2.50 | — | — |
| Marriage service | 19.50 | 19.50 | 39.00 | 10.00 | — |
| FUNERALS AND BURIALS | |||||
| A. Service in church For funeral service in church | 12.50 | 8.50 | 21.00 | 4.00 | 4.00 |
| Burial in churchyard immediately after service in church | — | 21.00 | 21.00 | — | — |
| Burial in consecrated part of cemetery immediately after service in church | — | — | NIL | — | — |
| Burial in churchyard on separate occasion | 7.00 | 21.00 | 28.00 | — | — |
| Burial in consecrated part of cemetery on separate occasion | 7.00 | — | 7.00 | — | — |
| B. No service in church Service in consecrated part of cemetery | 21.00 | — | 21.00 | — | — |
| Burial in churchyard | 7.00 | 21.00 | 28.00 | 4.00 | 4.00 |
| C. Certificate issued at time of burial | 2.50 | — | 2.50 | — | — |
| MONUMENTS IN CHURCHYARDS | |||||
| Erected with consent of incumbent under Chancellor’s general directions—
| 2.50 | 1.50 | 4.00 | — | 1.00 |
| 4.50 | 6.00 | 10.50 | — | 1.00 |
| 9.50 | 9.50 | 19.00 | — | 2.50 |
| 21.50 | 23.00 | 44.50 | — | 4.50 |
| 10.00 | — | 10.00 | — | — |
| SEARCHES IN CHURCH REGISTERS, ETC. | |||||
| Searching registers of marriages for period before 1837
| 2.50 | 2.00 | 4.50 | — | — |
| 2.00 | 1.00 | 3.00 | — | — |
| Searching registers of baptisms or burials (including provision of one copy of any entry therein)
| 2.50 | 2.00 | 4.50 | — | — |
| 2.00 | 1.00 | 3.00 | — | — |
| Each additional copy of an entry in a register of baptisms or burials | 2.50 | 2.00 | 4.50 | — | — |
| Inspection of instrument of apportionment or agreement for exchange of land for tithes deposited under Tithe Act 1836f3 | 1.50 | — | 1.50 | — | — |
| Furnishing copies of above (for every 72 words) | 1.50 | — | 1.50 | — | — |
1Clerks and Sextons
In certain parishes there will still be a person who
was employed in a parish immediately before 1st January 1977 (the date on which the Parochial Fees Order 1976f1 came into operation) as a parish clerk or sexton; or
under the terms of his or her employment carried out the duties of a clerk or sexton and was entitled to fees payable for such duties.
That person is, in relation to that parish, entitled to be paid the sum specified in column 4 for performing a clerk’s duties or that in column 5 for performing a sexton’s duties; and the sum shown in column 2 as payable to the parochial church council shall be reduced accordingly.
Where there is no person entitled as above to the sum specified in column 4 or column 5 (or either of them) such sum or sums are payable to the incumbent, if he was incumbent of the parish immediately before 1st January 1977; and the sum shown in column 2 as payable to the parochial church council shall be reduced accordingly.
2Burial of still-born infant
No fee is payable in respect of the burial of a still-born infant, or for the funeral or burial of an infant dying with the neo-natal period of 28 days after birth.
3Cremated remains in churches or closed churchyards
Where cremated remains are buried in or under a church or in a closed churchyard, the fees payable to the incumbent and the parochial church council are:
where burial is authorised by a general faculty, the same as those laid down in Part I of this table for burial in a churchyard;
where burial is authorised by a particular faculty, such sums as may be determined by the chancellor.
4Monuments in churchyards
The fees markedf1include fees for the original inscription. Where a monument in a churchyard is erected or an additional inscription on a monument is madeunder the authority of a particular faculty the fees payable to the incumbent and the parochial church council or either of them shall be such sums as may be determined by the chancellor who shall specify the persons entitled to receive them.
5Monuments in churches
Where a faculty is granted in connection with the erection of a monument or tablet in a church or any additional inscription thereon, the fees payable to the incumbent and the parochial church council or either of them shall be determined by the chancellor who shall specify the persons entitled to receive them.
6The incumbent's fees
The incumbent may direct either generally or in particular cases that any fee which would otherwise be payable to him shall be payable to the minister performing the service or duty.
7Reservation of grave space: vaults
Payment of any of the fees prescribed by this table does not confer any right to construct a new vault or an exclusive right to a grave or vault. Where a faculty is granted conferring rights for a period specified in the faculty, the fees payable to the incumbent and the parochial church council or either of them shall be determined by the chancellor who shall specify the persons entitled to receive them.
Explanatory note
(This note is not part of the Order)
Article 1 and the Schedule establish a new table of fees payable for certain matters in connection with baptisms, marriages and burials, for the erection of monuments in churchyards and for other miscellaneous matters. The fees are in substitution for fees prescribed by the Parochial Fees Order 1986.