Section 6 Heads of Colleges in the universities not to hold cathedral preferments except in certain cases.
United Kingdom
Anything in the F1M1Pastoral Measure 1968 to the contrary notwithstanding it shall not be lawful for any spiritual person, being head ruler of any college or hall within either of the universities of Oxford or Cambridge, or being warden of the university of Durham, and also holding any benefice, to take and hold there with any cathedral preferment or any other benefice, or for any such spiritual person, also holding any cathedral preferment, to take and hold therewith any benefice: Provided always, that nothing in this Act contained shall be construed to prevent any such spiritual person from holding any benefices or cathedral preferment permanently attaching to or forming part of the endowment of his office.
Annotations
Textual amendments
- F1
Words substituted by virtue of Interpretation Measure 1925 (No. 1), s. 1.
Marginal citations
- M1
Notes on the whole Act
Textual amendments
- F1
Act repealed (Provinces of Canterbury and York except Channel Islands and Isle of Man) (1.6.1992) by Church of England (Miscellaneous Provisions) Measure 1992 (No. 1), s. 17(2), Sch. 4 Pt. I;Instrument dated 27.5.1992 made by Archbishops of Canterbury and York
- F2
Act repealed (Provinces of Canterbury and York except Channel Islands and Isle of Man) (1.6.1992) by Church of England (Miscellaneous Provisions) Measure 1992 (No. 1), s. 17(2), Sch. 4 Pt.I;Instrument dated 27.5.1992 made by Archbishops of Canterbury and York