OpenLegislation

Article 2 Interpretation

Original text. Later amendments are not shown.

(1)

In these Regulations—

  • "the SSFA 1998" ("DSFfY 1998") means the School Standards and Framework Act 1998;

  • "admission year" ("blwyddyn dderbyn") in relation to the admission of pupils to a relevant age groupf1 at schools during a particular academic year means that academic year;

  • "composite prospectus" ("prosbectws cyfansawdd") means the composite prospectus that a local authority is required to publish under regulation 4 of the School Information (Wales) Regulations 2011f2 containing the information set out in Schedule 2 to those regulations and in the School Admissions Codef3.

  • "offer date" ("dyddiad cynnig") means the date prescribed by regulations 3 and 4 when parents receive notice of the place their child has been allocated at a primary or secondary school;

  • "offer year" ("blwyddyn gynnig") means the academic year immediately preceding the admission year;

  • "School Admissions Code" ("Cod Derbyniadau Ysgol") means any code for school admissions under section 84f4 of the SSFA 1998;

  • "working day" ("diwrnod gwaith") means any day other than a Saturday, a Sunday, Christmas Day, Good Friday or a day which is a bank holiday within the meaning of the Banking and Financial Dealings Act 1971f5;

(2)

For the purposes of these Regulations an application is made in the course of a normal admissions round if —

(a)

it is for the admission of a child to a relevant age group; and

(b)

it is not a late application or an in-year application.

(3)

For the purpose of these Regulations an application is a late application if—

(a)

it is for the admission of a child to a relevant age group;

(b)

it is submitted before the first day of the admission year;

(c)

it is submitted after the date set out in the composite prospectus for the receipt of applications for admission to maintained schools; and

(d)

a decision relating to the application is not made by an admission authority on or before the offer date.

(4)

For the purposes of these Regulations an application is an in-year application if—

(a)

it is for the admission of a child to a relevant age group and is submitted on or after the first day of the admission year; or

(b)

it is for the admission of a child to an age group other than a relevant age group.

Annotations

Footnotes

f1

See section 142(1) of the SSFA 1998 (c. 31) for the definition of "relevant age group".

f2

2011/1944 (W.122).

f3

The composite prospectus sets out admission arrangements for a local authority area, including the date for the receipt of applications for admission.

f4

Section 84 was amended by section 40 of, and Part 6 of Schedule 18 to, the Education and Inspections Act 2006 (c.40).

f5

1971 c.80.