OpenLegislation

The School Staffing (England) (Amendment) Regulations 2014

S.I. 2014/798 · Made 19 March 2014

Original text. legislation.gov.uk does not revise statutory instruments, so later amendments are not shown here. Changes made to it are listed under each provision when known.

Education, England

Made 19th March 2014

Laid before Parliament 26th March 2014

Coming into force 1st September 2014

The Secretary of State for Education makes the following Regulations in exercise of the powers conferred by sections 35(4) and 36(4) of the Education Act 2002f1.

Annotations to the whole text

Footnotes

f1

2002. c32.

Contents

  1. 1Citation and commencement
  2. 2Amendment of the School Staffing (England) Regulations 2009
  3. Signature
  4. Explanatory note

1Citation and commencement

These Regulations may be cited as the School Staffing (England) (Amendment) Regulations 2014 and come into force on 1st September 2014.

2Amendment of the School Staffing (England) Regulations 2009

(1)

The School Staffing (England) Regulations 2009 are amended as follows.

(2)

In regulation 3(1) (Interpretation), in the definition of “safer recruitment training”, omit the words “by a person approved by the Secretary of State” and after “safeguard” insert “and promote the welfare of”.

Signature

Edward Timpson

Parliamentary Under Secretary of State

Department for Education

19th March 2014

Explanatory note

(This note is not part of the Regulations)

The School Staffing (England) Regulations 2009 (“the principal Regulations”) make provision relating to the staffing of maintained schools. Regulation 9 makes provision about the completion of safer recruitment training for persons involved in the selection and recruitment of school staff. “Safer recruitment training” is defined in regulation 3 of the principal Regulations as training provided by a person approved by the Secretary of State for the purpose of ensuring that those who undertake it know how take account of the need to safeguard children when recruiting staff. These Regulations amend that definition so that from 1st September 2014, it is not a requirement for “safer recruitment training” to be provided by a person approved by the Secretary of State. In addition a minor clarifying amendment is also made to the definition in regulation 3.

A full impact assessment has not been produced for this instrument as no, or no significant, impact on the private, voluntary or public sectors is foreseen.