OpenLegislation

Section 51 Interpretation of Chapter II.C1I1

England, Wales and Scotland

F1(1)

In this Chapter—

  • F2“shareable state scheme rights”, and related expressions, have the meaning given by section 47;

  • “tax year” has the meaning given by section 122(1) of the Contributions and Benefits Act.

F3(2)

For the purposes of this Chapter—

(a)

a person is in the old state pension system if the person reached pensionable age before 6 April 2016 (or would have done so if the person had lived until pensionable age), and

(b)

a person is in the new state pension system if the person reached pensionable age on or after 6 April 2016 (or will do so if the person lives until pensionable age).

Annotations

Textual amendments

F1

S. 51: renumbered as s. 51(1) (6.4.2016 unless brought into force earlier by an order under s. 56(1) of the amending Act) by Pensions Act 2014 (c. 19), s. 56(4), Sch. 11 para. 14(2)

F2

Words in s. 51 substituted (6.4.2016 unless brought into force earlier by an order under s. 56(1) of the amending Act) by Pensions Act 2014 (c. 19), s. 56(4), Sch. 11 para. 14(3)

F3

S. 51(2) inserted (6.4.2016 unless brought into force earlier by an order under s. 56(1) of the amending Act) by Pensions Act 2014 (c. 19), s. 56(4), Sch. 11 para. 14(4)

Modifications

C1

Pt. IV Ch. II modified (6.4.2016) by The Social Security (Northern Ireland Reciprocal Arrangements) Regulations 2016 (S.I. 2016/287), regs. 1, 2(2)(e)(ii), Sch.

Commencement

I1

S. 51 wholly in force at 1.12.2000; s. 51 in force for certain purposes at Royal Assent see s. 89(1); s. 51 in force at 1.12.2000 insofar as not already in force by S.I. 2000/1047, art. 2(2)(d), Sch. Pt. IV

Notes on Part IV

Modifications

C1

Pts. I-IV modified (6.4.2006) by Pensions Act 2004 (c. 35), ss. 254(3)(c), 322(1) (with s. 313); S.I. 2006/560, art. 2(3), Sch. Pt. 3

C2

Pts. I-IV: power to modify conferred (6.4.2006) by Pensions Act 2004 (c. 35), ss. 321(1)(d), 322(1); S.I. 2006/560, art. 2(3), Sch. Pt. 3

C3

Pts. I-IV: power to modify conferred (26.11.2008) by Pensions Act 2008 (c. 30), ss. 146(2)(c), 149(2)