OpenLegislation

Regulation 2 Interpretation

England, Wales and Scotland

(1)

In these Regulations, unless the context otherwise requires—

  • “the 1974 Act” means the Health and Safety at Work etc. Act 1974;

  • “access” and “egress” include ascent and descent;

  • “construction work” has the meaning assigned to it by regulation 2(1) of F1the Construction (Design and Management) Regulations F22015;

  • “fragile surface” means a surface which would be liable to fail if any reasonably foreseeable loading were to be applied to it;

  • “ladder” includes a fixed ladder and a stepladder;

  • “line” includes rope, chain or webbing;

  • “the Management Regulations” means the Management of Health and Safety at Work Regulations 1999 M1;

  • “personal fall protection system” means—

    1. (a)

      a fall prevention, work restraint, work positioning, fall arrest or rescue system, other than a system in which the only safeguards are collective safeguards; or

    2. (b)

      rope access and positioning techniques;

  • “suitable” means suitable in any respect which it is reasonably foreseeable will affect the safety of any person;

  • “work at height” means—

    1. (a)

      work in any place, including a place at or below ground level;

    2. (b)

      obtaining access to or egress from such place while at work, except by a staircase in a permanent workplace,

    where, if measures required by these Regulations were not taken, a person could fall a distance liable to cause personal injury;

  • “work equipment” means any machinery, appliance, apparatus, tool or installation for use at work (whether exclusively or not) and includes anything to which regulation 8 and Schedules 2 to 6 apply;

  • “working platform”—

    1. (a)

      means any platform used as a place of work or as a means of access to or egress from a place of work;

    2. (b)

      includes any scaffold, suspended scaffold, cradle, mobile platform, trestle, gangway, gantry and stairway which is so used.

(2)

Any reference in these Regulations to the keeping of a report or copy of a report or plan shall include reference to its being kept in a form—

(a)

in which it is capable of being reproduced as a printed copy when required;

(b)

which is secure from loss or unauthorised interference.

Annotations

Textual amendments

F1

Words in reg. 2(1) substituted (6.4.2007) by The Construction (Design and Management) Regulations 2007 (S.I. 2007/320), reg. 1, Sch. 5 (with reg. 3)

F2

Word in reg. 2(1) substituted (6.4.2015) by The Construction (Design and Management) Regulations 2015 (S.I. 2015/51), reg. 1, Sch. 5 (with reg. 3, Sch. 4)

Marginal citations

M1

S.I. 1999/3242, to which there are amendments not relevant to these Regulations.