OpenLegislation

Regulation 2 Interpretation

Original text. Later amendments are not shown.

(1)

In these Regulations—

  • “the Act” means the Children Act 2004;

  • “archived information” shall be construed in accordance with regulation 8;

  • “child record” in relation to a child or participating young person (including a child or participating young person who is not ordinarily resident in England or who has died) means the information contained in the database relating to that person;

  • “the database” means the database established and operated, or to be established and operated, by the Secretary of State for Children, Schools and Families under section 12 of the Act;

  • “local authority” means a children’s services authority in England within the meaning of section 65(1) of the Act;

  • “national partner” has the meaning given in regulation 9(1)(b);

  • “parental responsibility” has the same meaning as in section 3 of the Children Act 1989f1;

  • “participating young person” has the meaning given in regulation 4(2);

  • “relevant young person” means a person (other than a child) in relation to whom arrangements under section 10 of the Act may be made;

  • “a Schedule 4 body” has the meaning given in regulation 11(1)(a);

  • “a Schedule 5 body” has the meaning given in regulation 11(1)(b);

  • “sensitive service” means a specialist or targeted service which relates to—

    1. (a)

      sexual health,

    2. (b)

      mental health, or

    3. (c)

      substance abuse;

  • “specialist or targeted service” means any service which is not normally provided to all persons in a particular age group.

(2)

In these Regulations any reference to a child record for which a local authority is responsible means a child record for which, by virtue of regulation 3(2), the authority is responsible, and references to a local authority being responsible for child records are to be construed accordingly.

(3)

In these Regulations any reference to a person employed includes a person employed whether under a contract of service or a contract for services, a person seconded to the organisation in question and a person working as a volunteer, and references to an employee are to be construed accordingly.

(4)

In these Regulations a person (A) is not to be treated as having the care of another person (B) by reason only of the fact that A acts as a childminder to B or provides day care to B for part of the day only.

Annotations

Footnotes

f1

1989 c. 41.